Skoltidningen Milos reportrar la ut en falsk annons för att se hur mycket de kunde få för ett överskåp. Över 1 000 spänn, skulle det visa sig. Från vänster: Jakob Hamrin Lundberg, Ida Suuronen, Clara Alanko och Filippa Lindström. Foto: Mikael Andersson

Svart handel på Äppelviksskolan: Elever köpte överskåp för över 1 000 kronor

Bristen på bra överskåp fick svarta marknaden att explodera på Äppelviksskolan förra året. Elever var till slut beredda att betala över 1 000 spänn för att få tillgång till rätt nyckel. Här är skoltidningen Milos rafflande avslöjande.

  • Publicerad 20:37, 25 aug 2016

När vi först frågar vaktmästarna så säger de att de inte har en aning om vad som försiggår. Men ju längre in i intervjun vi kommer desto mer får vi reda på. Den svarta marknaden har tydligen pågått i flera år, men vaktmästarna har aldrig riktigt tagit tag i det.

I början av höstterminen 2015 fick både sexor och sjuor nya skåp. Eftersom alla växer under sina fyra år på skolan är det rätt självklart att man vill ha ett överskåp. Det i kombination med den långa väntetid som sjuorna tvingades utstå, fick den svarta marknaden att explodera.

Under höstterminens skolstartsvecka ska alla elever och klasser som ännu inte har skåp få det. Men höstterminen 2015 började en hel extra klass vilket gjorde att nya skåp behövdes över hela skolan. Det i kombination med att både sexor och sjuor (alltså halva skolan) skulle få nya skåp, skapade ett rejält kaos!

Skåpen var sena

I väntan på skåpen behövde många elever dela med klasskamrater. En del bar tunga väskor genom korridorerna hela dagarna och andra glömde saker hemma med flit eftersom det blev för mycket att släpa på när skåpen aldrig kom.

Det var först vecka 40 som de nya skåpen till slut dök upp. Skolstarten var vecka 34 vilket alltså betyder att sjuorna fick gå runt och släpa på sina tunga mappar i hela sex veckor.

Den fejkade annonsen som skoltidningen Milos reportrar la ut. Foto: Privat

La ut en fejkannons på Insta

En konsekvens av den långa väntan var att den svarta marknaden tog fart rejält. Svarta marknaden har alltid funnits i någon form här på skolan, men det var nu som den verkligen togs på allvar av köparna. Elever som väntat i evigheter och sedan fått ett uselt underskåp var beredda att betala flera tusen kronor för ett överskåp.

Ryktet om efterfrågan spreds snabb och de flesta affärer gjordes upp via budgivningar i sociala medier.

"Resultatet var chockerande"

En bit in på terminen när allt lugnat ned sig, bestämde Milo sig för att ta pulsen på marknaden och se hur efterfrågan på överskåp såg ut nu.

För att få reda på detta lade vi ut en fejk-auktion på Instagram där ett överskåp i 40-korridoren fick spela huvudrollen.

Resultatet var chockerande. Det lägsta budet kom nästan direkt och låg på 701 kronor. Efter bara några timmar hade det stigit till 1 000 kronor och sedan 1 100 kronor. Det högsta budet landade tillslut på 1 112 kronor, en summa som inroparen alltså inte hade några problem att lägga på ett överskåp i en helt annan korridor.

Budgivningen till den fejkade annonsen. Foto: Privat

Inte bara skåp som säljs

När vi först frågar vaktmästarna så säger de att de inte har en aning om vad som försiggår. Men ju längre in i intervjun vi kommer desto mer får vi reda på. Den svarta marknaden har tydligen pågått i flera år, men vaktmästarna har aldrig riktigt tagit tag i det.

"Det är förbjudet! Det är en säkerhetsfråga", säger personen ifråga till oss.

Det är inte bara skåp som säljs i korridorerna. När Milo forskade vidare i skolans svarta marknad så fick vi även höra om hur framför allt borttappade skolböcker säljs för ibland flera hundra kronor.

Att ha tappat bort en bok kan vara skillnaden på att lyckas eller inte på ett prov, därmed för ett betyg och kanske hela din framtid. Var därför vaksam på din lärobok, för ökar efterfrågan stjäls de för att sedan säljas i korridorerna till den som behöver.

Fotnot: Reportaget är skrivet av Clara Alanko, Vanessa Frölander, Jakob Hamrin Lundberg, Ida Suuronen och Filippa Lindström, elever i årskurs 8 på Äppelviksskolan. Texten är tidigare publicerad i Milo, flera gånger utnämnd till Sveriges bästa skoltidning.

Två frågor till reportrarna

Säljs skåp fortfarande, trots att skåpbristen är över nu?

"Det säljs nog fortfarande men folk gör det nog lite mer 'undercover' nu. Istället för att lägga upp annonser på sociala medier så frågar man folk."

Vad kan man sälja ett överskåp för idag?

"500 kronor kan man nog få i alla fall, det finns alltid de som är redo att betala. Men flera har 'åkt fast' när lärarna har sett att de inte använder sina egna skåp längre. Då får man byta tillbaka och då har man ju förlorat sina pengar."

Visa merVisa mindre

Bristen på överskåp fick svarta marknaden att explodera konstaterar skoltidningen Milos reportrar. Från vänster: Filippa Lindström, Clara Alanko, Ida Suuronen och Jakob Hamrin Lundberg. Foto: Mikael Andersson