Kommunen har satt upp lappar som informerar äldre om smittorisken vid entrén till kulturhuset. Foto: Louise Kristoffersson

Svårt få äldre följa råden – nu sätter kommunen upp lappar

Äldre över 70 år hör till riskgrupperna. Men alla hörsammar inte rekommendationerna om att hålla sociala avstånd för att undvika coronasmittan. Nu har kommunen satt upp varningslappar i centrum.

  • Publicerad 20:36, 26 mar 2020

Vårdguiden rekommenderar den som fyllt 70 att undvika platser med många människor, till exempel kollektivtrafik, butiker och apotek. Rådet är också att be andra om hjälp med ärenden och att undvika nära kontakt med andra människor.

Men det är långt ifrån alla som följer rekommendationerna och Folkhälsomyndigheten kommer nu att rikta en särskild informationskampanj mot de äldre.

Minska på mötena

– Det finns egentligen inget som är viktigare än att de som är över 70 skyddas från att smittas. En stor del i det är att de själva minskar sina sociala kontakter till ett minimum, sa statsepidemiolog Anders Tegnell till Studio Ett i eftermiddags.

Vallentuna kommun har satt upp lappar i centrum. ”Du som är äldre! Stanna hemma för att undvika att bli smittad. Även du som är frisk och är 70 år eller äldre, bör så långt det är möjligt undvika att åka buss och tåg, gå och handla eller vistas i lokaler där det finns många människor samtidigt” står det till exempel på entrédörrarna till kulturhuset.

För allas skull

– Eftersom de äldre är en riskgrupp försöker vi hjälpa till att kommunicera ut Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Enligt dem bör äldre hålla sig inne men givetvis är det i slutändan ett eget ansvar, dock är det viktigt att förstå allvaret i situationen eftersom ens handlingar inte bara påverkar en själv utan andra i samhället. Syftet med rekommendationerna är att ge sjukvården rätt förutsättningar att klara av krisen så att alla människor, oavsett orsak, kan få en säker intensivvård under den här pressade perioden, säger socialchefen David Gyllenstråle.

Mikael Mattsson är 70 år men vill inte hålla sig hemma under coronakrisen. Helen Barck har inte fyllt 70 och jobbar på laboratorium.

I går eftermiddag var det ändå gott om äldre besökare i huset. Däribland Mikael Matsson och Helen Barck.

– Jag kan ha dåligt samvete om jag skulle föra med mig något. Man ska ju vara inne. Men jag orkar inte sitta inne. Jag har jobbat utomhus i hela mitt liv och då är det svårare än för dem som är vana vid att sitta inne. Jag var ute och gick en mil i morse, bara för att komma ut, sa Mikael Mattsson till Mitt i Vallentunasteget.

 

Covid-19 i Stockholm

Loading…

Så många vårdas just nu på sjukhus för covid-19 i region Stockholm samt så många har avlidit på regionens sjukhus. Källa: Region Stockholm