Kommunen har anlagt en tömningsstation precis intill Björkviks båtklubb, vilket är mycket uppskattat av båtägarna enligt Hans Dertell, ordförande i klubben. Foto: Stefan Källstigen

Svårt att tömma båtens toa rätt

Sedan förra året är det olagligt att släppa ut båtens toalettavfall i vattnet. Men bristen på sugstationer gör det svårt för många båtägare att följa lagen. Dessutom är stationerna ofta trasiga.

  • Publicerad 15:05, 11 jul 2016

Förbjudet mot att tömma båtens toalettavfall direkt ut i havet har inte följts upp av några ordentliga lösningar. Det säger flera båtägare i Värmdö som Mitt i varit i kontakt med.

– Det finns för få tömningsstationer. Vill man stå i kö så går det, men många tar långa köer och trasiga sugstationer som en intäkt för att det inte fungerar och då släpper man nog ut det i havet, säger Göran Danielsson.

Förra året startade han tillsammans med en kollega en tjänst där de åker ut med en ribbåt och tömmer latriner på båtar som ligger förtöjda. Han såg ett behov bland båtägare som struntade i det nya förbudet eftersom det var svårt att lägga an vid stationerna och att det ofta innebar långa väntetider.

– Det finns ett stort intresse att göra rätt för sig. Men det ska vara lätt att göra det. I Värmdö har man anlagt flera stationer, vilket är bra eftersom kommunerna inte har något ansvar utöver sina egna hamnar, säger han.

Det är någonting man uppskattar på Björkviks båtklubb på Värmdö.

– I vår klubb har vi inga problem i den frågan eftersom kommunen anlagt en station precis bredvid. Däremot kan det vara svårt rent tekniskt att stå stilla vid stationerna när det blåser och vågorna slår, säger Hans Dertell, ordförande i båtklubben.

På Värmdös båtsällskap har man löst det på eget sätt.

– Vi har anlagt en station på egen bekostnad som vi har tillsammans med grannklubben, så vi drar vårt strå till stacken, säger Kenneth Jacobsson.

Transportstyrelsen tycker att byggnationen av nya tömningsstationer har gått för långsamt och har efter klagomål från båtägare lanserat en karta där man kan gå in och markera vilka stationer som inte fungerar.

– Det har gått trögt. Tyvärr är det så att hamnarna ofta väntar till sista stund innan de anlägger en station, trots att båtägarna har uttryckt ett behov, säger Lina Petersson på Transportstyrelsen.

Att ordna fler tömningsstationer är först och främst hamnarnas ansvar, men om de inte lyssnar ska man vända sig till Transportstyrelsen. För problemet är inte att båtägare struntar i lagen, utan att de ges för få möjligheter att tömma lagligt, menar Transportstyrelsen.

– Det är glest mellan stationerna vilket leder till att båtägare får åka långa sträckor för att hitta en station, och när de väl hittar en är den ofta trasig, säger Lina Petersson.