Leder nya partiet. Marcus Ström är ordförande för Håbodemokraterna och Susanna Kraftelid är partiets kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande. Foto: Bengt Johansson

Svårt att synas för nya partier i politiken

Håbodemokraterna är ett nystartat parti. De får inget partistöd och har minimal budget. – Som nystartat parti får man kämpa för att synas, säger ordförande Marcus Ström.

  • Publicerad 13:26, 29 jul 2022

Vi vet ju vad de andra har i valbudget... det är lite jobbigt.

Partiet startades i höstas.

Kärnan är före detta moderater, men flera medlemmar är från andra partier.

– Första frågan brukar alltid vara ”Vilket block tillhör ni?”, men vi vill inte höra hemma i något block och vi har medlemmar från de flesta partier, säger Marcus Ström.

De kallar sig ”ideologiskt obundna”. Medlemmarna är mellan 18 och 78 år och de är fler kvinnor än män.

Partiet började ta form under samma vecka som förra kommunalrådet Lotta Grahn Elgh (M) slutade.

Marcus Ström tillhörde också Moderaterna.

– Jag var bland dem som satt med då det fattades beslut man inte alls tyckte var vettiga, men de gick igenom i alla fall, till slut kunde jag inte ställa upp på allt.

Han var inte ensam om att vara missnöjd, säger han.

– Det var rätt många som sa att de skulle hoppa av, men sen när det verkligen blev av var vi inte så många som vågade­ gå över till ett nystartat­ parti.

Susanna Kraftelid var förut ordförande i socialnämnden för Moderaterna. Hon är en av dem som gjorde allvar av planerna på att hoppa av.

Nu är hon Håbodemokraternas toppnamn, står överst på valsedeln och presenteras av kollegan Ström som ”vår kandidat till att vara kommunstyrelsens ordförande.

För att de ska komma in i kommunfullmäktige, det är de helt övertygade om.

Visserligen har de minimal budget, får inga bidrag, måste själva ”bjuda in sig” för att få vara med på möten och har en väldigt liten partiapparat, jämfört med de större.

– Vi vet ju vad de andra har i valbudget... det är lite jobbigt, men vi gör det bästa av vad vi har, säger Marcus Ström.

Och vad har ni?

– Just nu är det i alla fall under 5 000 på kontot.

Det får man ingen valstuga för?

– Nej, men det är ett bra exempel på att vi löser saker på vårt sätt, ni får se i höst, den kommer att sticka ut, säger de lite kryptiskt.

Så – vad vill Håbodemokraterna?

–  För det första: Att det måste bli ett slut på allt tjafs i politiken i Håbo, säger Susanna Kraftelid, och fortsätter:

– Valfrihet inom skola och vård, det är viktigt att folk får välja själva, sen finns det mycket att göra inom socialtjänsten.

Nya. Håbodemokraterna är inte ens ett år gammalt som parti. Foto: Bengt Johansson​

Håbodemokraterna

Bildat: Senhösten 2021.

Varför: Som en reaktion mot samarbetssvårigheterna i det politiska arbetet, och de brister i arbetsmiljön inom Håbo kommun som uppmärksammats.

Grundsyn: Att samhället byggs och utgår från den individuella friheten och eget ansvarstagande­ i att själv få besluta om var man vill gå i skola, var man ska bo och hur man ska åldras.

Övergripande målsättning: Att arbeta med alla frågor som borgar för livskvalitet och demokrati i såväl arbete som vardag.

Visa merVisa mindre

Så räknas rösterna

För att kunna komma in i kommunfullmäktige måste partiet få minst två procent av de giltiga röster som lämnats.

I praktiken är det den regeln som gäller i Håbo.

I teorin finns ytterligare en parameter. När stolarna fördelas görs det genom ett system där en stol i taget besätts. I Håbo kommer det med allra största sannolikhet inte att påverka vilka partier som kommer in i fullmäktige – däremot påverkar det hur många platser respektive parti får.

En person som får minst 5 procent av partiets röster och minst 50 personröster kan ta plats i kommunfullmäktige före partikollegor som står högre upp på valsedeln.

Visa merVisa mindre

Polisen publicerar ny bild på avliden kvinna – vädjar om tips

"Allmänheten uppmanas fortfarande att höra av sig" Den kvinna som hittades avliden i Kungsängen i slutet av juni i år har fortfarande inte identifierats. Polisen vänder sig därför på nytt till allmänheten, den här gången med en ny bild på kvinnan.måndag 8/8 11:32