Projektledare Mikael Ichu kallar renoveringsplanen för nya Forsgrenska badet "tidskritisk". Foto: Sophie Stigfur

Svårt att renovera badet i Medborgarhuset

Med ett års försening har renoveringen av nya Medborgarhuset dragit igång igen. Mest problematiskt är helt klart badet. "Det är svårt att bedöma hur lång tid det kommer att ta", säger projektledaren.

  • Publicerad 06:30, 12 mar 2018

Som StockholmDirekt tidigare berättat drog staden i nödbromsen för den gigantiska renoveringen av Medborgarhuset i våras, på grund av skenande kostnader. Men i mitten av februari i år togs äntligen det första spadtaget för den fortsatta renoveringen. Lagom till sommaren 2020 är det nu sagt att det nya Medborgarhuset ska slå upp portarna i all sin prakt.

Hemliga fynden i Medborgarhuset

En av de främsta anledningarna till att staden beslutade om att rusta upp Medborgarhuset från första början, var det risiga skick som Forsgrenska badet befann sig i. På grund av det föråldrade ventilationssystemet spred sig ångor och fukt från badet i huset, och bassängens bärande konstruktion höll dessutom på att vittra sönder.

"Svårt att tidsbedöma"

Mikael Ichu, projektledare, berättar att när renoveringen nu åter är igång, är det med just badet man börjar – eftersom det är där det kan bli brådis.

– Alltid när man ska bygga bassänger är det svårt att bedöma hur lång tid det kommer att ta. Vi ska gjuta enorma betongkonstruktioner som ska torka ut, vilket kan ta flera månader. Sedan ska de genomgå olika tester för att se att de håller tätt. Det känns helt klart tidskritiskt, säger han.

Projektledare Mikael Ichu. Foto: Sophie Stigfur

Forsgrenska badet före renoveringen. Foto: Jonas Herjeby

Eftersom badet, som ligger i mitten av huset, beräknas ta längst tid kommer renoveringsarbetet också börja här, för att sedan successivt jobba sig från västra flygeln österut genom huset mot det nya biblioteket som vetter mot Götgatan.

Staden vill slopa all dans och musik i Medborgarhuset

Hela den forna simhallen har rivits ner till berggrunden, och man håller nu på att "bergspräcka" – ett mildare alternativ till att spränga. Detta för att det K-märkta huset inte ska utsättas för vibrationer. Plintar som ska stötta upp bassängen håller på att gjutas och inom kort planeras gjutning av bottenplattan i simhallen. Till skillnad mot det gamla Forsgrenska, blir det nu hela tre bassänger, en stor och två mindre.

Ambitionen är att man ska lyckas återskapa den ursprungliga simhallens tidstypiska funkisgestalning, enligt Mikael Ichu.

– Det kommer bli jättefint och fräscht. Det känns tidskritiskt men vi räknar med att hinna i tid.

Försenat ett år

Badet får en helt ny 25-metersbassäng samt två mindre undervisningsbassänger, med höj- och sänkbara bottnar.

Renoveringen av Medborgarhuset pausades i fjol på grund av skenande kostnader, eftersom huset var i sämre skick än beräknat. Upprustningen beräknas nu gå på totalt 1 miljard kronor, istället för 670 miljoner som tidigare.

På grund av avbrottet i renoveringen ska nya Medborgarhuset invigas sommaren 2020 istället för sommaren 2019.

Visa merVisa mindre