Nu har Vasastans Montessoriskola äntligen fått nya lokaler som ska öppna till hösten. Foto: Jannie Flodman

Svårt att hitta skollokal i innerstan – flyttar in i källare

Gamla "korvfabriken" på Karlbergsvägen ska rivas och två grundskolor måste flytta. I princip omöjligt att hitta nya lokaler, enligt Inger Bjur, rektor på Vasastans montessoriskola. Men nu har de funnit en – i en källare.

  • Publicerad 07:00, 6 jul 2017

Som Vi i Vasastan har skrivit tidigare är planen att kontorshuset på Karlbergsvägen 77 ska rivas. I stället ska fastighetsägaren, Scandinavian Property Group, bygga ett åttavåningshus med cirka 87 lägenheter. I höst ska planen ut på granskning, vilket är det sista steget i processen innan en detaljplan kan antas.

Grannar i Vasastan ser chans att stoppa skola

Bland de nu före detta hyresgästerna finns två grundskolor: dels Jensen och dels Vasastans montessoriskolas högstadium. Den senare har letat ny lokal i flera år.

– En av svårigheterna har varit att hitta en fastighetsägare som vill ha skola. Jag vet inte varför, folk kanske är rädda för att det låter. Dessutom lever vi på elevpeng, så ekonomin begränsar utbudet, säger Inger Bjur, rektor på Vasastans montessoriskola, vars högstadium har varit inhyst på Karlbergsvägen med ingång från Tomtebogatan.

Nu har de dock lyckats hitta en ny lokal – i en källare på Sveavägen 123.

– Det är lite annorlunda men känns jättespännande. Det är en utmaning att det är i en "halvkällare", en halv trappa ner, säger Inger Bjur.

Planen: "Korvfabriken" på Karlbergsvägen rivs för nya bostäder

Alla klassrum kommer att ha fönster och man kommer även att jobba med belysning som anpassar sig efter hur ljust det är utomhus. En av de stora fördelarna är närheten till Vanadislunden, enligt gymnastikläraren Matthias Danielsson.

– Vi kommer bland annat att använda utegymmet där, säger han.

Nu håller den cirka 400 kvadratmeter stora lokalen på att renoveras för fullt för att stå klar när eleverna kommer tillbaka från sommarlovet den 17 augusti. Skolan har plats för 48 elever, 15-16 går i varje klass och det finns enligt skolan fortfarande plats. F-6 håller till i lokaler på Hälsingegatan.

– Målet har alltid varit att få in alla under samma tak, men vi är i alla fall nära varandra, säger Matthias Danielsson.

Rekordmånga nya skolor på gång i Stockholm– här är hela listan

För Jensens grundskola har flyttlasset redan gått – till Långholmen.

– Vi har flyttat alla saker nu. Det är absolut svårt att hitta lokaler i Stockholmsområdet. Men vi är jättenöjda, det blir en fantastisk utemiljö, säger skolans rektor Petra Jonasson.

Skolplaner i Vasastan

Rödabergsskolan.

Ska byggas ut till dubbel storlek genom att ta parken intill skolan i anspråk för en ny byggnad.

År 2021 då nya skolan ska stå klar kommer skolans organisation vara en 3-parallellig F-6 skola och 5-parallelig 7-9 skola med totalt 1 040 elever. I dag har skolan 690 elever.

Johannes skola.

Ska öka kapaciteten med drygt 100 elevplatser. Det kommer bland annat att ske genom att man bygger om matsalen. Ombyggnaden kommer att ske etappvis med start i juni 2017 och allt ska vara klart i augusti 2019

Gustav Vasa skola.

Planen är i ett tidigt skede men en tillbyggnad, i fyra plan, med uteplats på taket planeras. Målet är att skolan ska kunna ta emot 188 fler elever och att skolan blir en F-6-skola med tre parallellklasser i stället för en F-4-skola som i dag. Beräknas kunna vara klart hösten 2021.

Vasa real.

Planen är en ny byggnad i fyra våningar och två källarplan. En lägre del av den befintliga byggnaden ska dessutom byggas på med tre våningsplan. De nya ytorna kommer bland annat att inrymma idrottssal med omklädningsrum och förskola. Skolgård byggs på taket. Tanken är att Vasa real blir en F-9 skola med plats för 1 320 elever, jämfört med dagens 890. Klart i januari 2020.

Observatorielundens skola.

Får högstadium i kulturförvaltningens gamla lokal på Odengatan 63. Plats för 200 elever. Klart till hösten 2018.

Nya skolor

En helt ny F-9-skola med plats för 900 elever planeras på den plats där Vasens äldreboende tidigare låg. Planeras vara färdig 2024.

En ny grundskola med plats för 570 elever planeras även i f.d Sveaplans gymnasium. Utbildningsförvaltningen får tillgång till lokalerna 2021 och skolan beräknas kunna stå klar 2023.

Visa merVisa mindre