Barbro Storm på Träffpunkten Björken på Skärholmens seniorboende. Foto: Christian Lärk

Svårt att hitta nya vänner på äldre dagar

Sju av tio äldre i Skärholmen känner sig ensamma. – Det kan vara svårt att komma in i gemenskapen. Folk umgås mest med dem de redan känner, säger Barbro Storm, 86 år.

  • Publicerad 05:00, 18 okt 2019

Ensamhet bland äldre är ett vanligt problem i Skärholmen. Många äldre bor utan sällskap och av dem som har hemtjänst känner sig fler än sex av tio ensamma. Siffran är paradoxalt nog ännu högre på äldreboenden där nära sju av tio känner sig ensamma, visar nya siffror från Socialstyrelsen.

Barbro Storm och Sickan Anton som bor på Skärholmens seniorboende känner delvis igen sig i siffrorna.

– Många av ens vänner har gått vidare eller flyttat. Det är inte på samma sätt som det var förr här i Skärholmen, folk stänger dörren så fort de kommer hem så att ingen ska komma in, säger Barbro Storm.

Döttrarna är räddningen för Barbro

Att hon själv inte känner sig ensam kan hon tacka sina släktingar för.

– Jag umgås mycket med mina döttrar. En av dem bor i närheten så vi har väldigt bra kontakt, säger hon.

Men för dem som inte har släktingar eller ett eget kompisgäng tror hon att det är svårt.

– Många bara går när man försöker gå fram och prata. Jag har tur som har mina döttrar men tycker synd om dem som inte har någon, säger Barbro Storm.

”De känner sig utanför”

Många äldre säger att de tycker att det är skönt att få komma hem och stänga dörren om sig, men Barbro är tveksam till om det verkligen stämmer.

– Jag tror inte att de menar det, de säger så bara för att de känner sig utanför och inte släpps in i gemnskapen, säger hon.

Sickan Anton, 85 år bor på Skärholmens seniorboende. 

Sickan Anton, 85 år, bor ensam sedan 14 år tillbaka och känner sig också ensam. Han skulle vilja ha fler vänner som kom hem på besök. Det senaste besöket han fick var från sin gode man.

76-årige Björn Sandbäck bor ensam i en lägenhet i Bredäng. Hela hans vardagsrum är klätt med fotografier av släktingar som aldrig har tid att ses och fritidsaktiviteter och uppdrag som han minns. Han upplever att ensamheten ofta är plågsam.

– Folk träffas inte. Det behövs mer kontakt mellan grannar. Vi måste prata om hur i kan nå varandra, säger han.

Björn Sandbäck, 76 år, bor i en egen lägenhet i Bredäng.

Framförallt tycker han att de behöver en lokal.

– Jag var med i Bredängs utvecklingsråd i 10 års tid och då hade vi lokaler i Bredäng som vi blev av med. Det skulle vara bra med en minifolkets park i närområdet där grannar kan träffa varandra, säger han.

7 av 10 på äldreboenden i Skärholmen känner sig ensamma