21 lägenheter har sålts av de sista 54 som nu ligger ute till försäljning på Sätra torg. Foto: Anna Rönngren

Svårsålda lägenheter på Sätra torg

54 nyproducerade lägenheter återstår av bostadsbygget vid Sätra torg. Av dem har 21 sålts.

  • Publicerad 13:23, 5 mar 2019

I september 2016 satte Peab ett staket runt Sätra torg. Försvann gjorde då 100 parkeringsplatser med direktiven om att 100 nya lägenheter istället skulle ta plats på torget. Först ett år senare gjorde sig det första bostadshuset synligt för Sätraborna.

– Bygget löper på enligt planen. Men vi ägnade hela förra hösten åt att sanera marken. Kommunen hade hittat rester av olja, indränkt i makadam, som bland annat innehöll det miljöfarliga ämnet PAH. Det kom från den asfalt som man lagt på platsen en gång i tiden, sa Anders Larsson Tegelby, projektchef vid Peab då.

Nu närmar sig bostadsbygget sitt slut.

I somras skrev Stockholm Direkt att intresset för de nyproducerade lägenheterna var lågt. Med bara några månader kvar till första inflyttningen hade bara 35 av de 100 lägenheterna sålts. Sedan dess har situationen förändrats. Av de 54 lägenheter som just nu är under lupp för inflytt har 21 sålts. Inflyttning beräknas ske under första och andra kvartalet i år.

– Vi har visningar kontinuerligt och det finns ett intresse för projektet. I dagsläget säljer vi omkring tre till fem lägenheter i månaden på Sätra torg, säger Peab Bostads vd Peter Svensson.

– Vårt uppdrag är tydligt – vi ska jobba för att få till fler bostäder i Stockholm. I Sätra handlar det bland annat om att komplettera hyresrätter med fler bostadsrätter och på så sätt utveckla området, säger Karin Ahlzén som är ansvarig för Fokus Skärholmen.

Fokus Skärholmen

Sätra torg är en del av Fokus Skärholmen. Ett projekt som inkluderar både Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng och sträcker sig fram till år 2020. Ambitionen är att 40 000 nya bostäder ska byggas i de olika stadsdelarna.

– Sätra torg är enligt Stockholm stad är bra plats att bygga på. Det finns ett lokalt centrum, bra kollektivtrafik och ligger nära Sätra skogen. Vi strävar efter att bygga bostäder som är attraktiva för Stockholmarna, säger Karin Ahlzén.