Systrarna Nora och Sara Abou-Dabous letar bostad och påverkades av den nya strängare lagen. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Svårare att hyra i andra hand – lägre utbud efter nya lagen

Nora och Sara Abou-Dabous vill hyra en lägenhet i andra hand – men det har blivit tuffare. När uthyraren fick nys den nya lagen för andrahandsuthyrning drog hon sig ur. – Hon sa att hon var rädd för att få böter eller fängelse, säger Nora.

  • Publicerad 04:59, 9 dec 2019

Mitt i träffar systrarna Nora och Sara Abou-Dabous, 26 och 20 år gamla, på ett kafé. Just nu bor Sara hemma hos föräldrarna och Nora är inneboende hos sin svägerska. De berättar att de söker efter en gemensam bostad.

– Men det känns nästan omöjligt att få någonting, säger Sara Abou-Dabous.

Nora fyller i:

– Om man inte typ har en rik släkting som man kan få en lägenhet av.

”Rädd för fängelse”

Tillsammans började de söka efter bostad i augusti. Ganska snabbt fick de genom en kompis chans på att hyra en trea i en förort i andra hand. Uthyraren skulle flytta utomlands.

Men i början av oktober, tre veckor innan Sara och Nora skulle flytta in, drog sig personen som skulle hyra ut lägenheten ur.

– Hon var skrämd av den nya lagen. Hon sade att hon var rädd för att få böter eller fängelse och skulle säga upp lägenheten i stället för att hyra ut den, säger Nora Abou-Dabous.

Sara och Nora Abou-Dabous tycker att det är svårt att skaffa en bostad i Stockholm. Foto: Jonas Sylvén-Möller

Började gälla första oktober

Den nya lagen som Nora Abou-Dabous pratar om började gälla 1 oktober i år och innebär hårdare regler för att hyra ut hyresrätter i andra hand.

Nu kan till exempel den som tar ut för hög hyra eller hyr ut utan lov bli vräkt utan varning.

Den som gör både och riskerar till och med att dömas till fängelse.

– Det som skärps är att hyresvärden kan säga upp hyresavtalet utan att behöva varna hyresgästen innan. Tidigare har det behövts en varning och hyresgästen har då haft en chans att rätta sig, säger Ellinor Rapp på Hyresgästföreningen till tidningen Hem och Hyra.

Orimliga ockerhyror

När uthyraren drog sig ur började Nora och Sara Abou-Dabous leta efter bostad igen. De har sökt på Blocket, sociala medier, via kompisar och googlat sig fram.

– För att få ett förstahandsskontrakt i Stockholm måste man stå i kö i tio år. Vi vill ha en trea eller en stor tvåa, säger Sara Abou-Dabous.

– Det borde byggas fler hyresrätter för ungdomar i Stockholm, säger Nora Abou-Dabous.

Märker ni av den nya lagen på något sätt när ni letar bostad nu? 

– Nej, inte mer än hon som drog sig ur tre veckor innan vi skulle flytta in. Många tar orimliga ockerhyror, säger Nora Abou-Dabou.

Minskat utbud

Kollar man utbudet på Blocket.se, en av de stora sajterna för andrahandslägenheter, har utbudet minskat i hela länet. Tappet är nästan en femtedel när man jämför året innan lagen trädde i kraft, oktober 2018, och året efter att lagen trätt i kraft, oktober 2019.

Exempelvis fanns det bara 14 som ville hyra ut sin lägenhet i Upplands Väsby i oktober i år, jämfört med 32 samma period 2018. I Bromma har utbudet minskat från 40 till 28 lägenheter.

Liknade tendenser finns även i resten av landet, enligt Hem och Hyra,

– Men det är för tidigt att säga om det är en trend, skriver Tero Marjamäki, presschef på Blocket i ett mejl till Mitt i.

Fakta

Det här är den nya lagen

  • Förstahandshyran ska vara ett tak för andrahandshyran. Om en hyresgäst ändå tar ut högre hyra än sin egen förstahandshyra kan den förlora sitt hyreskontrakt utan varning.
  • En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet utan tillstånd kommer att bli av med hyreskontraktet. Det kommer inte att vara möjligt att göra en rättelse eller söka tillstånd för uthyrningen i efterhand.
  • En hyresgäst som hyr ut sin lägenhet utan lov samtidigt som den tar ut en oskälig hyra kommer att kunna dömas till böter eller fängelse.
  • Den som har köpt hyreskontrakt, eller har försökt sälja ett, ska kunna förlora sin hyresrätt.
  • Lagen började gälla första oktober i år.
Källa: Branschorganisationen Sveriges allmännytta
Visa merVisa mindre