Svåra frågor i Västerorts nya musikal

Från Broadway, New York till teater Prisma, Hässelby gård. 22 september har musikalen Spring Awakening premiär i ny tappning med gruppen West End Stockholm. Nu har du också en chans att vinna biljetter till den!

  • Publicerad 15:54, 7 sep 2018

Det är måndag och på teater Prisma i Hässelby gård gör sig de 16 personerna i ensemblen och alla andra som jobbar bakom scenen redo för kvällens repetition. I lokalen hörs pianomusik, sångröster värms upp och på scenen jobbas det med dekoren.

Under våren har sången och koreografin stått i fokus och nu när premiären närmar sig kör de många genomdrag av föreställningen för att allt ska sitta.

Musikalen behandlar stora ämnen som ungas sexuella uppvaknande och vuxenvärldens svek. Den utspelar sig på en skola i Tyskland och året är 1890.

– Vi har en karaktär som heter Tea och jag tycker att hon ställer den viktigaste frågan i hela föreställningen – "hur ska vi veta om våra föräldrar inte berättar för oss?". Personligen tycker jag att om barn ställer frågor så är de redo för svaret, säger Emanuel Bagge, koreograf och ljusansvarig.

Men det här är ingen förställning för barn, menar gänget i West End Stockholm. Förutom sex berör musikalen även ämnen som självmord och ångest – på sätt som kan vara svåra att förstå om man är liten.

– Jag tror att föreställningen passar bäst för ungdomar från 14 år och för vuxna. Det är mycket igenkänning och jag hoppas att vuxna kan få en del tankeställare, säger Elin Wessbladh, som spelar Wendla Bergman, en av huvudrollerna.

Repetitionerna är i full gång inför premiären av musikalen Spring Awakening. Foto: Mikael Andersson

Det här är Spring Awakening

Bygger på en pjäs som skrevs av tyska dramatikern Frank Wedekind 1891. Han tvingades till landsflykt på grund av pjäsen och den var förbjuden i England fram till 1965.

2006 spelades den på Broadway för första gången och fick då åtta Tonyutmärkelser, bland annat för bästa muskal.

Premiär den 22 september på teater Prisma i Hässelby gård. Biljetter och spelschema finns på West End Stockholm hemsida.

Visa merVisa mindre

Gärna tyngre ämnen

Det här är inte den första musikalen som West End Stockholm sätter upp. Tidigare har de bland annat spelat Rent i regi av Thomas Creutz som även regisserar Spring Awakening. Gemensamt för de bägge musikalerna är att ämnena som behandlas är tunga.

– Jag älskar glada musikaler också men det är intressant att jobba med tyngre ämnen eftersom det ger ett annat djup. Psykisk ohälsa är något som finns nu och som fanns då när musikalen utspelar sig, säger Thomas Creutz.

Han tillägger att även om musikalen är välkänd ute i världen så har den inte spelats så mycket i Stockholm, så få som inte är "musikalnördar" känner till den.

– Det ska bli spännande att se hur publiken upplever den och vad de får med sig efter att ha sett den, säger Thomas Creutz.

På scenen står flera Västerortsbor. En av dem är Kalle Thunell, uppvuxen i Kälvesta och numera Brommabo. Han spelar en av eleverna som i föreställningen har en crush på sin pianolärare.

– När jag var fem år såg jag Thomas spela i en musikal på S:t Jacobi (i Vällingby, reds anmärkning) och i höstas var jag själv med i en musikal för första gången. Efteråt kom det fram någon som sa "Kalle, vad stor du har blivit och vad bra du är". Det var Thomas och nu är jag med här och det är så kul, säger han.

Alla som jobbar med föreställningen, både på och bakom scenen, gör det ideellt. Nu inför premiären repar de fem gånger i veckan på kvällar och helger.

– Vi jobbar eller går i skolan på dagarna och repar på kvällarna. Alla vill verkligen att det ska bli så bra som möjligt, säger Lovisa Forsell, som spelar karaktären Ilse.

Alla som jobbar på och bakom scenen gör det ideellt på kvällar och helger. Foto: Mikael Andersson

Nu repar ensemblen i West End Stockholm för fullt på teater Prisma i Hässelby gård. Foto: Mikael Andersson

Vinn biljetter till premiären!

Svara på frågorna i vår film och ha chans att vinna biljetter till premiären!

Vi lottar ut en vinnare som vinner två biljetter.

Mejla dina svar till vasterort@direktpress.se senast tisdagen den 18 september.

Glöm inte namn och telefonnummer, så att vi kan kontakta dig.

Visa merVisa mindre