Mohammad och Zenab Baraa Alkadah och deras barn Jana, Mouaz och Adam har snart bott i sin tillfälliga lägenhet i Västertorp i fem år. Snart går deras hyreskontrakt ut. Foto: Sacharias Källdén

Svår jakt på bostad för nyanlända

Fem år efter flyktingvågen står Stockholm inför en ny utmaning när nyanländas hyreskontrakt löper ut. I april måste Mohammad och Zenab Baraa Alkadah flytta från sin tillfälliga lägenhet i Västertorp. Trots intensivt sökande vet familjen inte vart de ska ta vägen.

  • Publicerad 08:30, 1 mar 2020

Tvåårige Adam öppnar dörren och tittar nyfiket ut i trapphuset. Inne i vardagsrummet leker hans storasyskon Jana och Mouaz. Föräldrarna, Mohammad och Zenab Baraa Alkadah, tar fram kaffe.

Paret, som flydde från Syrien för drygt fem år sen, var några av de första som flyttade in i de nybyggda husen på Västertorpsvägen där genomgångsboendet Bjällerkransen ligger.
År 2015 var det ett 30-tal nyanlända som fick bostad här. Året därpå placerades ytterligare 130 nyanlända på Bjällerkransen.

2 208 nyanlända ska anvisas till Stockholms län 2020

Sedan dess har Mohammad utbildat sig till elekriker och fått jobb i Stockholm. Zenab vikarierar på förskolor och ska studera till lärare. Barnen går i förskola och skola i Västertorp.

Ständig stress

Vardagen rullar på för småbarnsfamiljen men under ytan gnager oron. Senast i slutet av april måste de flytta. Trots att de har sökt bostad ända sen de kom till Stockholm, intensivt de senaste två åren, vet de inte vart de ska ta vägen.

– Utan att veta var man ska bo känner man sig inte trygg. Det är en stress hela tiden. Hyresvärdarna ställer höga krav på stora årsinkomster. Även om jag har fast jobb och Zenab också jobbar och vi klarar hyran så räcker det inte tyvärr, säger Mohammad.

Någon chans att bo kvar finns kvar. Fem år är maxtiden som nyanlända får hyra en genomgångsbostad av kommunala SHIS, som hyr ut till stockholmare som av ekonomiska eller sociala skäl hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.

Det betyder att många nyanlända som bott i Västertorp de senaste åren snart måste flytta vidare till en egen bostad.

"Jag är jättestressad över var vi ska bo. Det är jättejobbigt. Efter fem år här har vi och barnen många vänner i området", säger Zenab Baraa Alkadah om att lämna Västertorp där barnen har vuxit upp. Foto: Sacharias Källdén

Foto: Sacharias Källdén

Elias Dardaghani träffar nyanlända från Bjällerkransen flera gånger i veckan i sitt jobb som samhällsvägledare på Hägersten-Liljeholmen stadsdelsförvaltning. Tillsammans med bovärdar från SHIS finns han och hans kollega som stöd för att informera om hur det svenska samhället fungerar. Just nu är det stort fokus på bostadsfrågan.

– Vi förklarar hur man söker bostad och sitter tillsammans och registrerar dem som sökande hos olika hyresvärdar. De allra flesta är hänvisade till andrahandsmarknaden och Blocket så vi pratar mycket om hur man skriver kontrakt, att man inte ska betala med kontanter och sånt, säger Elias Dardaghani.

Stor utmaning för staden

Det är stadsdelen och SHIS som ska stötta och följa upp hur de nyanlända klarar att ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden.

Carina Cronwall, utredare på avdelningen för social omsorg i Hägersten-Liljeholmen, konstaterar att bostadsläget för nyanlända kommer att vara en stor utmaning de kommande åren, både för staden och för de nyanlända.

– År 2020 och 2021 är det väldigt många som berörs som flyttade hit 2015 och 2016. Det är oerhört viktigt att de har en egen plan för vart de ska ta vägen. Får de inte, eller tar de inte till sig, rätt information är det en stor risk att de har några få dåliga val att göra i sluttampen, säger Carina Cronwall.

Att familjer tvingas bli inneboende hos andra familjer, att de skriver under oseriösa kontrakt eller tvingas ta in på vandrarhem är några situationer man vill undvika.

– Deras nästa bostadslösning kommer säkert inte vara den permanenta. Det är en lång väg till en egen lägenhet i Stockholm. Genom vägledningen vill vi undvika att man tvingas hoppa runt med barn och ha otrygga, kortsiktiga, dyra lösningar som tvingar en till många uppbrott. Det är klart att man som stor familj börjar bli orolig nu när månaderna tickar på och flytten närmar sig, säger Carina Cronwall.

Vandrarhem nödlösningen

Mohammad och Zenab Baraa Alkadah säger att de söker bostad överallt och att de har anmält sig som bostadssökande hos ett 30-tal hyresvärdar. Även om de inte har chans till ett förstahandskontrakt vill de bo kvar i Stockholm, så att Mohammad kan behålla jobbet. Samtidigt håller tiden på att rinna ut.

– Det finns många lägenheter på Blocket med hyror på 20-25 000 kronor. Det är inte rimligt. Hittar vi inget kan vi behöva flytta till vandrarhem och sätta möblerna i ett förråd men vi vill inte ha en lösning för en månad. Vi måste kunna tänka långsiktigt, säger Mohammad.

Avvecklas. SHIS bostäder i Västertorp har hyrts ut till nyanlända sedan 2015. Snart måste många flytta vidare. Foto: Sacharias Källdén

Upphör som boende för nyanlända

Sedan 2015 har runt 160 nyanlända, både familjer och ensamstående, bott på SHIS genomgångsboende Bjällerkransen i Västertorp.

Fastigheten byggdes till SHIS ursprungliga uppdrag, att hyra ut genomgångsbostäder åt stockholmare som av sociala eller ekonomiska skäl hamnat utanför den ordinarie bostadsmarknaden.

Men när bosättningslagen trädde i kraft behövdes Bjällerkransen istället för att möta behovet av bostäder för nyanlända som anvisats till Stockholm av Migrationsverket.

När de nyanlända nu flyttar ut kommer lägenheterna istället förmedlas till stockholmare via stadens socialtjänst.

Visa merVisa mindre