Svante ritade Globen – idén kläcktes på en kväll

Svante Berg var en av tre arkitekter som ritade Globen. Deras djärva idé vann tävlingen och den sfäriska arenan blev snabbt Stockholms mest kända byggnad. – Vi började inifrån. Avstånden skulle vara så korta om möjligt för att skapa en gemenskapskänsla, säger han.

  • Publicerad 15:00, 22 feb 2019

Den 19 februari var det 30 år sedan Prins Bertil klippte bandet och invigde Globen. 30-årsjubileet av Stockholms mest kända byggnad firas hela veckan genom att fasaden pryds med minnesvärda ögonblick från sport- och nöjesevenemang.

Svante Berg, Lasse Vretblad och Esbjörn Adamson på Berg arkitektkontor är arkitekterna som ritade Globen. Stockholms stad hade utlyst en anbudstävling om att rita, bygga och finansiera en nya arena i världsklass som skulle vara klar till Ishockey-VM 1989.

– Vi började inifrån. Vi frågade oss vad som gör en bra arena. Publiken ska ha det bra och känna närhet till åskådarna tvärs över. Det ska vara så korta avstånd som möjligt till spelplanen eller scenen. Det skapar en gemenskapsupplevelse, säger Svante Berg.

Globen byggdes rekordsnabbt för att bli klar i tid till ishockey-VM 1989. Första spadtaget togs i september 1986 och arenan invigdes i februari 1989. Foto: Berg arkitektkontor.

Spånade en kväll

Utmaningen var att på kort tid skapa en stor världsarena, men ändå behålla närheten inuti.

– Därför gjorde vi tre läktare ovanpå varandra och fick en skålformad läktaruppbyggnad. Frågan var hur vi skulle täcka över den. Vi ville ha möjlighet till dagsljus.

De kom fram till att det måste bli en kupol och tänkte på klassiska byggnader som Pantheon i Rom med ett litet hål högst upp som ger ett vackert ljus.

Vi satt och spånade den kvällen och vi hade för lite tid att utreda vilken kupolform som var snyggast. Vi tänkte att vi prövar med en halvcirkel, låt oss testa den idén.

 Svante Berg, arkitekt.

– Vi satt och spånade den kvällen och vi hade för lite tid att utreda vilken kupolform som var snyggast. Vi tänkte att vi prövar med en halvcirkel, låt oss testa den idén. Så föddes den sfäriska arenan. Och vi upptäckte att det funkade väldigt bra.

Bråttom att bli klart

De fick ihop ett prospekt och en tävlingsgrupp som vann tävlingen trots att de andra förslagen var mer säkra kort.

– Det var några djärva politiker som satte igång det. Borgarrådet Ingemar Josefsson (S) drev frågan att Stockholm skulle ha en arena i världsklass. Han ville också få en arena för sport och kultur till söderort där det inte fanns något då. Han lyckades få tillräcklig politisk enighet. En del var skeptiska till vårt förslag, men de flesta tyckte att det var en bra idé, minns Svante Berg och fortsätter:

– Det var egentligen inget motstånd. Det var bråttom också och de körde igenom det formellt med lite genvägar för att få det klart till VM.

Globen är världens största sfäriska byggnad. När Hovet rivs kommer hockeyn att flytta in i Globen. Innan dess ska Globen renoveras. Foto: Berg arkitektkontor.

Symbol för Stockholm

Arkitekterna ritade även hotellet och några av kontorsbyggnaderna runt omkring och det som blev Globengallerian – även om det från början inte var tänkt som en galleria och Svante beskriver det som en ”nödlösning”. Men Globen höjde värdet på närområdet och blev snabbt ett landmärke i söderort och hela Stockholm.

Man kunde se i lägenhetsannonser att folk som hyrde ut skrev att lägenheten låg nära Globen eller med utsikt mot Globen.

Svante Berg, arkitekt.

– Man kunde se i lägenhetsannonser att folk som hyrde ut skrev att lägenheten låg nära Globen eller med utsikt mot Globen.

Svante Berg besöker inte arenan särskilt ofta numera, men liksom många andra stockholmare passerar han den i vardagen.

– Jag bor i Trollbäcken i Tyresö och åker förbi den på väg till stan. När jag åkte buss en dag satt jag bakom en man och hans barnbarn. Mannen pekade på Globen och sa stolt till barnbarnet: ”Titta, den har jag varit med och byggt”. Sånt är kul att höra.