Koll. Rut Folke kollar närmare på det ljusa ådernätet som en karljohan svamp ska ha. "Det är som en annan värld", säger hon om det som syns i linsen. Foto: Sacharias Källdén

Svampsäsongen i gång – här är nybörjartipsen

Hösten står för dörren och i Tyresta nationalpark har svamparna dykt upp. Men hur hitta rätt bland matsvamp och giftiga varianter? Svampkonsulenten Rut Folke tog med Mitt i på en guidning bland blodriskor och flugsvampar.

  • Publicerad 15:00, 10 sep 2021

– Här har vi en gråfotad flugsvamp. Den är inte giftig men man ska inte äta flugsvamp, säger svampkonsulenten Rut Folke och böjer sig framför svampen med grå hatt och vita prickar.

Kjell och Gunilla Englund från Trångsund kommer gående med en korg med både små och stora svampar.

–Vi har varit ute i två timmar och bara fått det här, det finns ingen svamp, säger Gunilla.

Ja, väderförutsättningarna är viktigt när det kommer till svampplockning.

– Det har varit hur mycket svamp som helst men senaste veckan har det varit blåst och värme, då torkar de upp, berättar Rut.

Skogslugn. Rut Folke tröttnar inte på att vandra i skogen. "Jag tror alla har ett behov av att komma ut och lyssna på tystnaden och tanka grönt" Foto: Sacharias Källdén

Dålig. Rut håller upp en karljohan som blivit angripen av gul svampsnylting. Det brukar börja med små kromgula fläckar i basen och sedan syns det på den abnorma foten. Foto: Sacharias Källdén

Nybörjarsvamp

I Sverige finns det cirka 5 000 storsvampar. Av dem är drygt hundra bra matsvampar, medan ungefär 80 är giftsvampar, tio av dem dödliga. Därför gäller det att vara säker på vad för svamp man plockar.

– Det är bra att lära sig några svampar och sedan utöka med en eller två nya per säsong. Det kan vara bra att börja med nybörjarsvampar som inte har förväxlingssvampar.

Några av de nybörjarsvampar som Rut Folke tipsar om är blek taggsvamp med taggar under hatten, och soppar som strävsoppar och karljohan.

– Strävsoppar har tofsar på foten och känns sträva när du drar med fingret.

Rut böjer sig ner och plockar upp en orange svamp. Det är en blodriska, en säker och god matsvamp.

– Du kan se om det är en blodriska genom att dra nageln under hatten, då ska det komma en morotsgul saft. Med blodriskor kan du tänka "riskor rinner rött".

Även svart trumpetsvamp är bra nybörjarsvamp och kan hittas i Tyresta och på Dalarö.

– Den kan du inte förväxla med någon annan svamp, säger Rut och håller upp en svart svamp.

Vart hittar man den?

– Den trivs i hasselsnår. Men även i ek- och granskogsmiljö. Den är som trattkantareller, svår att se först och sen plötsligt står man i ett hav av dem.

Svampsäsong. Tyresta har haft mycket svamp på sistone men senaste veckan har det börjat torka upp. Foto: Sacharias Källdén

Gammal. "Den ser nästan sjuk eller gammal ut" säger Rut Folke om svart trumpetsvamp, en populär svamp som finns i både Tyresta och på Dalarö. Foto: Sacharias Källdén

Nybörjarsvamp. En annan bra nybörjarsvamp är citrongul slemskivling med knallgul fotbas och svart hatt som smakar syrligt. " Det finns ingen annan svamp som ser ut så här." Foto: Sacharias Källdén

Kremla. En tegelkremla är en av de kremlor som Rut Folke tycker att man kan lära sig. Foto: Sacharias Källdén

Kremlor lämnas

Rut Folke slår även ett slag för kremlor som ofta lämnas kvar i skogen. Det kan bero på en osäkerhet för att det finns så många olika kremlor.

– Jag tycker man ska lära sig några, som tegelkremlan som är tegelfärgad. Eller kantkremlan med fläskfilérosa hattfärg. Jag brukar säga "kremlor krasar" för de är så spröda.

När du är säker på att du hittat en kremla så är det också en av få svampar som du kan tugga på en skiva som du spottar ut för att avgöra om det är en matsvamp. Smakar det milt kan man generellt säga att det är en matsvamp.

– Men det finns de som smakar oerhört skarpt. Tidigare idag åt jag en pepparriska, den smaken sitter fortfarande kvar.

"Räkna med konkurrens"

I Huddinge finns det gott om naturområden att leta svamp i – men också gott om andra människor som är ute på svampjakt.

– Man får räkna med konkurrens, nu efter pandemin finns det knappt några hemliga ställen kvar, säger Richard Vestin, naturinformatör på Huddinge kommun.

Tur då att det även är gott som svamp.

– Det finns fantastiska mängder svamp, jag tror inte att jag har upplevt något liknande. Trattkantarellerna har kommit tidigt. Då är det mossiga granskogar man ska rikta in sig på. En annan svampart det finns mycket av nu är rimskivling.

Richard Vestin ger tre tips på bra svampskogar i Huddinge.

– Flottsbro är makalöst bra och både Flemingsbergsskogen och Lännaskogen är superskogar att plocka svamp i. Jag skulle inte välja Paradiset, dels är det väldigt mycket folk och dels verkar det ha varit lite torrare där.

Riskera inget. "Riskor rinner rött" säger Rut Folke för att se om det är en blodriska, det finns fem arter av blodriska. Foto: Sacharias Källdén

Giftig. "Det är många som tror att röd flugsvamp är den farligaste svampen men egentligen är det vit flugsvamp som är giftigast, den är organ skadande." Foto: Sacharias Källdén

Svampkonsulentens svamptips

Tumregel för att undvika några av de giftigaste svamparna: plocka aldrig en vit svamp med vita skivor under eller en brun svamp med bruna skivor.

Använd en modern, uppdaterad svampbok som utgår från svenska förhållanden.

Det kan vara svårt att endast lära sig via böcker, gå ut med någon så du kan få känna och lukta på svampen.

Följ ett motionspår eller en slinga i skogen om du är orolig för att gå vilse.

Ha en korg där svampen kan ligga luftigt och utspridd. Plocka inte svamp i en plastpåse.

Tillaga alltid svamp länge och ät inte rå svamp. Det finns ämnen i svamp som förändras när du tillagar den.

Visa merVisa mindre