Karita Thomé, svampkonsulent. Foto: Åsa Sommarström

”Svampsäsongen är långt ifrån över”

Sugen på att plocka svamp? Än är det inte för sent. – Jag har hittat jättemycket trattkantareller och svart trumpetsvamp, säger svampkonsulenten Karita Thomé som hyllar Tyresta nationalpark.

  • Publicerad 07:45, 13 okt 2018

September brukar kallas svampplockarnas månad. Men än är det inte för sent att ge sig ut på svampjakt i skogen, konstaterar Kartia Thomé, svampkonsulent.

– Säsongen är långt ifrån över, säger hon.

När Lokaltidningen Mitt i når henne plockar hon svamp mellan Åvavägen och Dalarövägen – nära sitt hem.

 

– Jag har plockat jättemycket trattkantareller och svart trumpetsvamp, på ett nytt ställe.

Trattkantarellerna har precis börjat bli stora nog, konstaterar hon.

– Trattkantareller kan du plocka efter frosten, inga problem. Det finns också gula kantareller i oktober. Soppar finns det några av nu även om säsongen borde vara över. Jag har ett par karljohan i min korg, och en rödbrun stensopp som växer bland tallskog, säger hon.

Bra svampskog i Tyresta

Hon tycker att Tyresta är ett väldigt bra område för den som vill plocka svamp.

– Det är gammelskog med mycket blandskog och sluttningar där svamp trivs. I skogar som har fått vara ifred kan det finnas riktigt bra svampområden.

Hur ser det ut i Tyresta med svamp nu?

– Jag är ganska nära där nu och det är samma slags skogs i Tyresta som här, så det borde se bra ut. I början av september fanns det inte mycket i Tyresta när jag plockade, men nu har det regnat vilket svampar tycker om.

I Tyresta kan det vara svårt att hitta de vanliga gula kantarellerna, menar hon, eftersom många plockar dem.

– Men det finns mycket annan svamp. Jag har hittat till exempel blomkålssvamp – som anses vara en delikatess – varje gång jag har haft svamppromenader i Tyresta, säger hon.

Blomkålssvamp.

Vad har du för tips till den som vill ta steget vidare från kantareller?
– Jag lärde mig kremlor. Det är inte så många som plockar dem, så det finns gott om dem.

En kremla utmärker sig på flera sätt.

– Den är en skivling som är vit, benvit eller gräddvit under, och har ofta en färgglad hatt. Bryter man den är den torr och det säger nästan plopp. Om man nyper i den blir det inga trådar, utan den är mer som frigolit. Om man är säker på att det är en kremla kan man provsmaka den och spotta ut. Det finns inga farliga kremlor men det finns oätliga som är beska, säger hon.

Det är viktigt att bara plocka svampar som man är säker på, poängterar hon.

– Vill man prova nya sorter, lägg dem i en särskild papperspåse och fråga någon som kan mer, har hon tidigare sagt till Mitt i.

Här kan du läsa om hur du lär dig skilja på svamparna: