Svampplockare riskerar livet på Livgardet

Upplands-Brobor som ger sig ut på svampjakt intill Livgardet lever farligt. Varje år bryter flera personer avspärrningarna, trots att militären skjuter skarpt i området. – Det är änglavakt att inget hänt än, säger Pontus Dahlström, löjtnant på Livgardets övningsfält.

  • Publicerad 17:14, 11 okt 2016

Livgardet ligger naturskönt. Här finns flera promenadstigar och vackra grönområden – perfekta för svampplockning. Men att ge sig in i området kan vara förenat med livsfara. Flera gånger i månaden pågår Livgardets skjutövningar, med skarpa skjutningar. Under de tiderna spärras området av – och förbipasserande förbjuds tillträde.

Men det visar sig att flera Upplands-Brobor struntar i förbudet. Livgardets personal har vid flera tillfällen hittat privatpersoner inne på området under skjutövningarna. Nu går de ut med skarpa varningar till allmänheten.

– Det är änglavakt att inget hänt än. Det är svampplockare, skridskoåkare och folk som rider. Och ofta verkar de helt enkelt ha struntat i avspärrningarna, säger Pontus Dahlström, löjtnant, i ett pressmeddelande. 

Vid ett tillfälle stötte han på en pappa med sitt barn på området, mitt under en pågående övning. Även andra i personalen beskriver hur de tvingats mota bort obehöriga från området, bara sekunder innan en övning.

– Vi skulle precis påbörja övningen när min kollega ropade ”avbryt”. Då såg jag hur en person kom cyklande längs stigen, precis där vi skulle skjuta. Då blir man bra rädd. Det var ren tur att det gick bra, berättar Mikael Simonsson, fanjunkare.

Vissa delar av Kungsängens övnings- och skjutfält är permanent skyddsobjekt, vilket innebär att det råder tillträdesförbud för alla förutom Försvarsmaktens personal. I andra delar är det tillåtet att vistas – men bara när inga skjutvarningar är utfärdade.

Invånare är själva skyldiga att kontrollera när övningarna äger rum. Att trotsa tillträdesförbudet kan leda till polisanmälan.

Passera aldrig en fälld bom med varningstavla, det kan innebära livsfara, säger Pontus Dahlström.

Stabil trend: Nedgången av antalet coronafall fortsätter

Få nya fall av covid-19 i Upplands-Bro. Antalet konstaterade fall av covid-19 i Upplands-Bro sjunker för femte veckan i rad.torsdag 21/10 17:17

Nya regler ska få fart på A-traktorn

"Väcker känslor" Snabbare "bilar" men svårare förarprov. Så vill regeringen minska köer och olyckor med A-traktorn.torsdag 21/10 11:32