Karita Thomé plockar snabbt ihop en korg med matsvampar. Foto: Åsa Sommarström

Svampchans för Roslagsborna

Efter en torr och sommar med alldeles för lite regn lyser skogens guld med sin frånvaro. Men än finns chans för Roslagsborna att fylla svampkorgen. – Nu ber jag till regngudarna, säger svampkonsulenten Karita Thomé.

  • Publicerad 16:03, 15 sep 2017

Hon har bjudit med Mitt i på en privat svampexursion. Hon ordnar också utflykter för med svampentusiaster en gång per år. Allt från barn till pensionärer sluter upp. Och att ta med ungarna ut i skogen är ett hett tips för den som vill ha svamp med sig hem.

– Har du små barn eller barnbarn i familjen eller bland vänner, fråga om de vill följa med. Små barn hittar svamp fantastiskt bra, säger Karita Thomé.

Vad frågar folk som går med dig på svampkursen?

– Det är väldigt olika kring kunskapen. En del undrar över varenda svamp de ser, en del är mer specifika och vill att jag ska visa en sotvaxing. Generellt så känner folk igen en trattkantarell men inget annat, säger Karita Thomé.

Svamp finns överallt

En som vet var svamparna hittas i Åkersberga är svampkännaren Åke Strid. I 40 år har han guidat nybörjarplockare på sina utflykter. När turerna har gått till skogar i närheten av hans hemtrakter i Åkersberga brukar valet ofta bli Domarudden.

Men egentligen spelar det inte så stor roll vart man går, för om det är ett bra svampår kan man hitta svampar var som helst.

– På ekbackar kring Åkersberga har jag plockat bleka kantareller, en tidig kantarell som växer vid hassel och ek. I gamla fina barrskogar kan man hitta de flesta matsvampar. Men allt hänger på nederbörden.

Äldre skogar

Vill man öka chanserna att få med sig matsvampar hem, bör man välja att gå i äldre skogar.

– Trattkantarellen gillar mossiga gamla barrskogar. Sen om man åker längre norr om Domarudden mot Norrtälje är marken rikare på kalk, där är chansen större att man finner ett mer varierat utbud av svamp.

Ett annat bra naturområde som Åke tipsar om är Bogesundslandet i Vaxholm.

– Det är stort och varierat med både barr- och lövträd. De flesta svampar lever ihop med träd och en del arter håller sig till ett enda trädslag. Hasselsopp växer bara ihop med hassel, och lärksopp med lärkträd.

Finns även i hästhagar

Fler områden Åke tipsar om för svampletande är Ljusterö och andra skärgårdsöar samt Täljöskogarna. Fast en av våra vanligaste svampar vi äter, växer faktiskt inte i skogen.

– De flesta sorters champinjoner finner du i hästhagar och på ängar. De kan växa upp fort kort tid efter att det har regnat. Men man ska inte förväxla champinjoner med vit flugsvamp som växer i skogen.

Goda matsvampar som Åke tipsar om att hålla utkik efter är sillkremla och mandelriska.

– De luktar lite som sill  och har skaldjurssmak.

Fakta

Hitta svampen nära dig

Södra Roslagen: Bogesundslandet. Dommarudden. Ljusterö. Tallsjöskogarna. Ekbackar i Åkersberga.

Täby: Skogberga. Rösjön. Skarpäng. 

Danderyd: Rinkebyskogen. Altoprskogen. Ekebysjön.

Vallentuna: Kårsta. Gillinge. Runt idrottsplatsen. Tärnanområdet.

Visa merVisa mindre

Fakta

5 tips för nybörjare

1. Sopp är en bra nybörjarsvamp eftersom det inte finns någon giftig variant, bara oätliga, på svenskt fastland. Se dock upp för djävulssopp på Öland och Gotland. Du känner igen en sopp på rören under svampens hatt.

2. Tänk bortom gula kantareller, den letar de flesta  efter. Trattkantareller och trumpetsvampar är lätta att känna igen och liksom gula kantareller goda matsvampar.

3. Ha alltid en färsk utgåva av din bästa svampguide med dig. En del svampar som förr sågs som matsvamp betraktas idag som giftiga. Vill du inte bära med dig en bok finns appen Svampguiden där man snabbt kan ta reda på vad för svamp man hittat.

4. Karl Johan kommer snabbt upp efter lite regn men förväxlas lätt med gallsopp. Gall­soppen är inte giftig men smakar mycket bittert.

5. Vatten sjunker så leta sänkor! Låga skogspartier, sänkor och kärr ger hopp för svampplockaren även i torra tider.

En ung karljohansvamp.

Visa merVisa mindre