NATTVANDRINGAR. Intresset för Vallentuna kommuns extra trygghets- och nattvandringar under sommaren var lågt. Foto: Vallentuna kommun

Svalt intresse för sommarens trygghetsvandringar

Inför sommaren, då många ungdomar förväntades vara kvar hemma, satsade Vallentuna kommun på extra trygghets- och nattvandringar. Men intresset var minst sagt svalt.

  • Publicerad 11:30, 17 sep 2020

Vi behöver alltid vara fler vuxna ute.

Torsten Tummen Scott, enhetschef på ung fritid i Vallentuna kommun. Foto: Mir Grebäck von Melen.

Det fanns en farhåga om att sommaren i landets kommuner skulle bli stökig, med extra många ungdomar hemma i coronapandemins spår. Även i Vallentuna var man orolig för stök.

Kommunen införde då ett extra bidrag som kunde sökas av föreningar eller skolklasser för föräldrar eller vårdnadshavare som ville trygghetsvandra på eftermiddagar. Men intresset var minst sagt svalt.

– Tyvärr var det ingen klass eller förening som nappade, säger Torsten Tummen Scott, enhetschef på ung fritid i Vallentuna kommun.

Till nattvandringen, som riktade sig enbart till föreningar, anslöt sig enbart en förening: Korpen.

– Vi hade gärna sett att det hade varit fler föreningar och klasser och vuxna ute på stan, säger han.

Flera orsaker

Orsaken till det låga intresset tror Torsten Tummen Scott beror på flera saker.

– Vi behöver alltid vara fler vuxna ute. Men samtidigt kan jag förstå att det blev så här. Det har varit en extremt speciell vår, så när det landade i att man fick resa så tog nog många chansen att åka i väg.

Han medger också att informationen om möjligheten att trygghets- och nattvandra kom ut lite sent.

– Blir det aktuellt nästa sommar behöver vi informera tidigare, så att klasser och föreningar kan förbereda sig, säger Torsten Tummen Scott.

Turligt nog blev sommaren relativt lugn – enligt kommunens fältare och fritidsledare "ganska snarlik en vanlig sommar".

– De har gjort ett jättejobb med fler uteaktiviteter än vanligt och många spontanaktiviteter utifrån ungdomarnas egna önskemål. Vi har även ordnat läger vid Garnsviken, på Husarö och Väddö.

Nattvandringar i Vallentuna

Du som är vuxen och vill vara med och nattvandra och bidra med vuxennärvaro "på byn" är välkommen att delta på fredagar och lördagar.

Samling kl 20 på fritidsgården Mega samt på Haket i Brottby.

Vill du ha mer information? Mejla faltgruppen@vallentuna.se

Visa merVisa mindre