Totalt har 83 allmännyttiga lägenheter ombildats på Terrängvägen i Västertorp. Foto: Sacharias Källdén

Svalt intresse för att ombilda i Västertorp

Ombildningarna i Västertorp blev ingen framgångssaga. Många som fick erbjudanden sa nej till att köpa sina lägenheter.

  • Publicerad 06:30, 13 jun 2022

I slutet av maj kom beskedet att ombildningen av 76 allmännyttiga lägenheter på Snöskoterstigen 8–20 i Västertorp inte blir av. Orsaken var för lågt intresse bland hyresgästerna.

– Vi har varit ärliga och faktamässiga genom hela processen, men intresset har varit för dåligt, sade den nybildade bostadsrättsföreningens ordförande Andreas Vaitsis till Bättre stadsdel.

Det här innebär att det kommunala fastighetsbolaget Familjebostäder fortsätter att vara värd för de 76 hushållen. Ett bakslag för den grönblå majoriteten i stadshuset, som ju satsat hårt på ombildningar under mandatperioden, bland annat i Västertorp.

Synd, tycker Wedin

Tidigare har även en annan nybildad bostadsrättsförening i Västertorp gett upp, sedan de boende röstat nej till ombildning. Det var i februari 2021, då det stod klart att 90 hushåll på Isgränd 2–6 och Störtloppsvägen 5–7 förblir hyresgäster hos Stockholmshem.

Totalt gick alltså ombildningar av 166 lägenheter i stöpet i Västertorp. Synd, tycker Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd samt ordförande i Familjebostäder.

– Det är tråkigt att två föreningar som både önskade och fick konkret erbjudande, inte nådde upp till våra kriterier, säger han, och syftar på är att två tredjedelar av medlemmarna i föreningen ska rösta ja till ombildning och att hälften ska förbinda sig att köpa, för att affären ska bli av.

Bostads- och fastighetsborgarådet Dennis Wedin (M). Foto: Pekka Pääkkö

Besked om fler i höst

I två fall blev det ja till ombildning. I februari 2021 ombildades 37 lägenheter på Terrängvägen 71–81 och i juni 2021 kom turen till 46 lägenheter på Terrängvägen 31–45 (båda tidigare Familjebostäder).

Det innebär att 83 allmännyttiga hyresrätter hittills blivit bostadsrätter under mandatperioden – betydligt färre än de 166 som förblir hyresrätter. Siffran kan dock öka. 30 lägenheter på Isjaktsgränd 15–21 (Stockholmshem) ska enligt planen ombildas i höst, sedan hyresgästerna tackat ja.

Det blir totalt 113 ombildningar. Staden hade tilldelat Västertorp 173 ombildningar, så taket uppnåddes inte.

1 217 ombildningar

I Västertorp gick det alltså trögt, men i stort är Dennis Wedin nöjd med ombildningarna. 1 217 lägenheter har ombildats i staden medan 867 ombildningar inte gick igenom.

– Jag är nöjd, det är väl över hälften av de som var intresserade och fick specifika erbjudanden, säger han.

Ombildningarna är som bekant en helt politisk fråga. Dennis Wedin menar att de är ett bra verktyg för att stärka integrationen och vill fortsätta med dem om de borgerliga vinner valet i höst. S och V är däremot kritiska till den förda politiken och menar att den utarmar allmännyttan.

– Socialdemokraterna går till val på att inte ombilda en enda allmännyttig lägenhet, säger oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S).

Så mycket säljer staden allmännyttan för i Västertorp

Ombildningar het politisk fråga

De borgerliga partierna i Stockholms stadshus anser att utförsäljningen av allmännyttan i områden där hyresrätter dominerar är ett verktyg för att minska segregation och att ägandet innebär att människor får större inflytande över sitt boende.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet menar att utförsäljningarna utarmar allmännyttan och minskar antalet hyresrätter på ett olyckligt sätt. Allmännyttan behöver vara stark för att alla grupper ska få tillträde till bostadsmarknaden, menar de.

Dennis Wedin (M) utlovar en fortsättning på utförsäljningarna vid en borgerlig valseger i höst.

Visa merVisa mindre

Så gick det i Västertorp

Ombildningar som gick igenom:

46 lägenheter på Terrängvägen 31–45 ombildades i juni 2021.

37 lägenheter på Terrängvägen 71–81 ombildades i februari 2021.

De 83 lägenheterrna tillhörde tidigare Familjebostäder.

Ombildningar som inte gick igenom:

90 lägenheter på Isgränd 2–6 och Störtloppsvägen 5-7. Förblir hos Stockholmshem.

76 lägenheter på Snöskoterstigen 8–20. Förblir hos Familjebostäder.

Besked i höst:

30 lägenheter på Isjaktsgränd 15–21. Tillhör Stockholmshem.

Visa merVisa mindre