Flytt. Gabriella Jegermalm med sonen Leon. Familjen har precis lagt ut sin lägenhet på Sjödalsvägen till försäljning för att flytta till en nyproducerad lägenhet i Älvsjö. "Det känns som otur att man ska sälja nu, men samtidigt har jag fått lära mig att det går upp och ner".

Svalare tider på bostadsmarknaden

Den heta bostadsmarknaden har svalnat betydligt i takt med att boräntorna höjts. I Huddinge har priserna på både bostadsrätter och villor fallit med drygt fem procent de senaste tre månaderna.

  • Publicerad 07:15, 29 aug 2022

Gabriella Jegermalm, 32, och sonen Leon, 8 månader, är på väg mot Fullertaparken för att söka lite svalka. I januari ska de flytta till Älvsjö. De har precis lagt ut sin trea på Sjödalsvägen till försäljning.

– Eftersom det varit bra så länge känns det som otur att man ska sälja nu. Vi hade kanske inte gjort det om det inte var så att vi köpte för ett och ett halvt år sedan. Det är nyproduktion och vi har redan betalat och skrivit på alla kontrakt, så vi måste sälja, säger hon.

Familjen har bott på Sjödalsvägen i fem år, så de kommer antagligen inte att förlora några pengar, även om priset blir ett annat än vad de tänkt sig.

– Det känns lite tråkigt, men jag har fått lära mig av mina föräldrar att det alltid går upp och ner. En affär är bra, en är mindre bra.

Gabriella känner sig inte heller särskilt orolig för räntehöjningar. Det beror på att de inte står med lån upp över öronen.

– Många i min ålder kanske köper hus och maxar. Vi har inte köpt för jättemycket mer än vad vi kommer att sälja för. Jag tror inte att det blir så stor skillnad.

Lägre efterfrågan

Överfulla visningar, galna budgivningar och prisrekord. Just nu är det ett minne blott. Det är många objekt ute till försäljning, men få spekulanter på visningarna.

– Efterfrågan har minskat betydligt, framför allt när det gäller villor. Nu under sommaren har vi gjort färre affärer än motsvarande period förra året, säger Erik Nelson, mäklare på Fastighetsbyrån i Huddinge.

Annat var det för ett par år sedan när pandemin höll sitt grepp om Stockholm och många arbetade hemifrån. Då ville många flytta till större och priserna på villor i Huddinge var rekordhöga.

– Nu när vi har återgått till mer normala rutiner vill många resa och man vill lägga pengar på annat än hemmet, säger Erik Nelson.

Men den största orsaken till de sjunkande priserna är de höjda boräntorna. Riksbanken har höjt styrräntan två gånger sedan i våras, vilket i sin tur påverkar boräntorna. Och fler räntehöjningar är att vänta.

Enligt färsk statistik från Svensk mäklarstatistik är det priset på bostadsrätter som minskat mest i Huddinge det senaste året. Tittar man på de senaste tre månaderna har dock villapriserna sjunkit lika mycket.

– Det finns också en eftersläpning i statistiken, så villapriserna kan ha sjunkit ännu mer, säger Erik Nelson.

Köparnas marknad

För första gången på länge är det köparnas marknad.

– Utbudet är högt just nu, men efterfrågan möter inte riktigt jämfört med hur det var för ett år sedan. Säljarna behöver sänka sina förväntningar, säger Erik Nelson.

Han säger att det brukar ta ett par månader innan köpare och säljare möts på den nya marknaden.

– Antalet objekt som säljs för utropspris eller under utropspris har ökat stort. Tittar man på medianvärdet är det vanligaste nu att säljaren får sälja för utgångspriset. Det innebär att många också säljer under utgångspriset. Köparna håller hårdare i plånboken. Enligt en undersökning vi gjorde i början av augusti tror rekordmånga på en fortsatt nedgång, säger Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet.

Det kan ändå finnas vinnare på den nya marknaden.

– Man säljer och köper på samma marknad. För den som säljer en bostadsrätt och köper en villa kan det vara en vinstaffär, eftersom trycket på villor minskat så mycket, säger Erik Nelson.

Färre uteluncher. Marcus Leidener, 41, bor i bostadsrätt i centrala Huddinge. "Jag har bott i min lägenhet i fyra år och ska inte flytta nu, så jag påverkas egentligen inte. Jag har inte så stort lån så räntehöjningen kommer inte kännas så mycket, men jag måste sluta äta lunch ute flera gånger i veckan.

Så har priserna påverkats i Huddinge

Prisutveckling villor

3 månader

- 5,3 procent

Snittpris: 58 723 kr/kvm

Medelpris: 6 762 000 kr

12 månader

- 2,2 procent.

59 134 kr/kvm

Medelpris: 7 038 000 kr

Prisutveckling bostadsrätter

3 månader

- 5,5 procent

Snittpris: 42 152 kr

Medelpris: 2 827 000 kr

12 månader

– 5,1 procent

43 564 kr

2 947 000 kr

Visa merVisa mindre