Järfälla är en av de kommuner i Stockholm där procenten kring kariesdrabbade tänder på barn är som allra störst. Foto: Carlos Montecinos

Svag tandhälsa på barn i Järfälla

Barns tandhälsa varierar kraftigt i Stockholms län. Järfälla är en av de kommuner med högst procent av kariesskadade tänder.

  • Publicerad 14:35, 25 maj 2016

Rinkeby-Kista är den kommun som har högst procent kariesskadade tänder på treåriga barn i Stockholm, Järfälla finner vi på en niondeplats. Samtidigt ser man statistik på att skillnaden mellan barn i rika och fattiga områden ökar, detta uppger Dagens Nyheter i en undersökning.

– Socioekonomiska faktorer ska inte synas i munnen. Vi ser att tandhälsan förbättras i alla de fyra åldersgrupper vi mäter, men tyvärr är det stor skillnad mellan socioekonomiskt utsatta och rikare områden, säger Karin Fälldin (C), ordförande i tandvårdsberedningen, till DN.

Tandhälsorapporten för 2015 visar att hela 12,1 procent av treåringarna i de fattigaste områdena, hade kariesskadade tänder. Detta samtidigt som procentsiffran bara uppnådde 2,4 procent i de rikaste områdena. Järfälla finner vi på en niondeplats där de kariesskadade tänderna hos kommunens treåringar nästan når en siffra på 4,5 procent.

– Vi har för lite verkningsfulla metoder. Det behövs mer patientnära forskning för att kunna ta hand om de här barnen bättre. Vi ser att det vi har gjort hittills inte räcker, vi behöver göra någonting nytt, säger Karin Fälldin till DN.

Fakta

Stockholms tio mest kariesdrabbade kommuner

1. Rinkeby-Kista

2. Skärholmen

3. Spånga-Tensta

4. Botkyrka

5. Hässelby-Vällingby

6. Upplands Väsby

7. Södertälje

8. Huddinge

9. Järfälla

10. Värmdö

Visa merVisa mindre