Susan Nygrens första tatuering, en tribalsol, skaffade hon som sjuttonåring. Foto: Privat

Susans konst skapas på huden

Med bläck och penna har Susan Nygren återvänt till sin barndomsgata, idag som tatuerare. Hon driver tatueringsstudion Bläck som flyttat till Rindögatan.

  • Publicerad 14:47, 16 apr 2021

De bär ju ens konstverk för alltid.

I november flyttade den etablerade tatueringsstudion Bläck till Rindögatan 4 från Vasastan. Susan Nygren, 38, driver studion sedan 2011 och har förevigat kroppskonst på människors hud i tolv år.

Hennes studio har öppna ytor och stilren inredning.

– Östermalm är kanske inte den stadsdel man förknippar tatueringar med. Och det finns inte många av oss tatuerare i stadsdelen, vilket gör det extra spännande att öppna upp här. Jag är även uppvuxen på samma gata, så för mig är det som att komma hem igen, säger Susan Nygren.

Fördomar

I dag har människor fler och mer tatueringar än någonsin. Trots det ökade intresset för tatueringar och den mer positiva attityden till yrket, finns det en hel del allmänna fördomar kvar om tatuerare, vilket Susan har fått uppleva.

– Många tror att tatuerare är hårda och heltatuerade, jag är ingetdera. Som tatuerare har jag ofta mötts av skepsis. Många höjer på ögonbrynet och tror att man bedriver en olaglig verksamhet. Det är inte lätt alla gånger att få hyra en lokal.

Djur och växter är trendiga motiv och ofta som "black and grey". Foto: Privat

Fler kvinnor i branschen


Hon berättar även att branschen länge har varit mansdominerad, men det har skett en radikal förändring de senaste åren. Nu finns det fler kvinnor i yrket och det är fler kvinnor som vill tatuera sig.

– Branschen har blivit alltmer könsneutral, vilket är härligt. Det har länge varit en tuff bransch för kvinnor, speciellt om man börjar som ung tjej, men förändringarna kommer.

Innan Susan Nygren blev tatuerare satsade hon på en karriär som frilansade illustratör. Men längtan efter att få arbeta mot människor istället för företag fick henne att våga ta sig an sin tatuerardröm.

Kunder visar tillit

– Det finaste med yrket förutom att få skapa vacker kroppsutsmyckning på kunder, är den tillit kunder ger en som tatuerare. De bär ju ens konstverk för alltid.

– Jag hoppas fler kan se skönheten och konsten i tatueringar och förstår att det är en uråldrig tradition. Människor har alltid haft behovet av att utsmycka sig.

Inför tatuering

1. Fundera ut ett motiv du vill ha, kolla upp referensbilder på t.ex. pinterest eller google.

2. Undersök vilka tatuerare som finns vars stil du gillar.

3. Kontakta tatueraren med info om önskat motiv, ungefärlig storlek och placering.

 

Visa merVisa mindre

Mer tatuering på Östermalm

I samma kvarter finns ytterligare två tatueringsstudios.

Aarga Tattoo, på Rindögatan 13, jobbar med tatuering och kosmetisk tatuering.
Ariguunbuuvei Lodon driver studion sedan 2015.

På Brantingsgatan 35 finns Thistle and Fern Tattoo.
Studion öppnades 2019 och drivs av Lova Eklöf, William Pacheco och Simon Newton.
De arbetar med tre olika stilar så som botaniska motiv, blackwork och växter men även andra motiv i svart eller färg.
 

Visa merVisa mindre