Favoritmat. Susanne Lundströms personliga favorit är palten. Foto: Pekka Pääkkö

Susanne tar sitt barndoms Norrland till Vasastan

I den nyöppnade butiken säljer Susanne Lundström från Arjeplog mat med ursprung ur de norrländska skogarna. – Jag ville ta en del av Norrland till Stockholm, säger hon.

  • Publicerad 08:00, 10 okt 2020

Många norrlänningar kommer in i butiken och berättar om minnen.

Den 9 september öppnade Norrlandsboden i Vasastan. Butiken ligger på S:t Eriksplan och erbjuder varor som torkat renkött, palt, parisare och getmese.

– Mycket av produkterna kommer från Norrbotten och Västerbotten. Men allt är producerat ovanför Örnsköldsvik, säger Susanne Lundström.

Susanne säljer varor från småskaliga företagare och mejerier som hon själv har varit uppe och besökt.

– Om man säger såhär: i den mån det går ska man inte kunna köpa de här produkterna på ICA.

Uppvuxen i Arjeplog

Susanne kommer från Arjeplog i Lappland och är väl bekant med de råvaror som ligger till grund för butikens koncept.

– Jag växte upp med att min pappa fiskade och jagade fågel och älg. Själv har jag alltid varit mycket ute i skogen och plockat lingon och bär.

Hon ser fortfarande sig själv som en stolt norrlänning även om hon har bott i Stockholm i hela 25 år.

– Butiken har fått en otroligt bra respons. Det bor mycket norrlänningar här. Det är många som kommer förbi och berättar om minnen och om varifrån de kommer. Det är otroligt roligt!

Susanne driver dessutom en restaurang i Solna. Att hon öppnat butik i Vasastan är delvis för att det ska vara enkelt för henne att pendla emellan.

– Jag tycker att Vasastan känns som ett bra område. Folk här går ut och handlar mycket. De verkar värna om miljön och om att köpa närproducerat.

Delikatesser. I butiken finns bland annat ostar och torkat renkött. Foto: Pekka Pääkkö