Hundpromenad i Töjnan. Susanne Holmene rastar Alessi och Leon. Foto: Tomas Stark

Susanne i Sollentuna bakom lagändring – hundrastning blir ruttjänst

I över tio år har Susanne Holmene drivit företaget Rasta Hunden i Sollentuna. Lika länge har hon kämpat för att hundrastning ska bli en del av rutavdraget. Och skam den som ger sig. Nu föreslår regeringens utredare att hundrastning ska ingå i Rut, åtminstone för 65-plusare.

  • Publicerad 17:31, 9 dec 2020

– Det hjälper ju inte så mycket eftersom de flesta som är över 65 är pensionärer och inte behöver hjälp att rasta hunden, men det är ändå ett steg i rätt riktning, säger Susanne Holmene.

Hon har precis hämtat två hundar, båda i hus i närheten av Töjnaskolan, och ska ta en runda med dem utmed gräsfältet bakom skolan.

Leon, en australian shepherd, lunkar godmodigt med. Lagotton Alessi är däremot inte på gåhumör. Och blåsten på den öppna platsen gör inte promenaden mer angenäm.

Alessi, Susanne och Leon. Svartjobbet är utbrett i branschen berättar Susanne Holmene, och vissa företag kringgår reglerna och skriver "vi städar smutsen efter att hunden varit ute" för att på så sätt kunna erbjuda rutavdrag trots att det ännu inte lagligt. Foto: Tomas Stark

Motvinden är dock ingenting jämfört med den som Susanne Holmene har upplevt under det dryga decennium som hon har kämpat för att få till en förändring av RUT så att hundrastning ska ingå.

"Många går i konken nu"

Visst har hon talat i egen sak men hon har även drivits av ett slags rättspatos – och en önskan om att få konkurrera på lika villkor.

– Det finns företag som tjänar stora pengar på att använda sig av svartjobbare. Jag möter dem varje dag när jag är ute med hundarna. De konkurrerar ut oss som är hederliga. Det finns inte så många vita hundrastningsföretag kvar, många går i konken nu, säger Susanne Holmene.

För att öka möjligheterna att påverka gick hon med i Centerpartiet och försökte få till en träff med först Maud Olofsson och sedan Annie Lööf.

– Men det var lögn i helsike! säger Susanne Holmene.

Fann intressant rapport

Hennes övertygelse ökade ytterligare när hon snubblade över Skatteverkets rapport ”Svartjobb och svartköp i Sverige” från 2006.

– Redan då motsvarade vård och omsorg av husdjur 9 400 heltidsjobb, mer än alla de tjänster sammanlagt som sedan kom med i RUT, säger Susanne Holmene.

Med sådan fakta i ryggen lyckades hon till slut få Maud Olofsson att gå ut med ett förslag, men det blev totalnej från de andra partierna i Alliansen.

Promenad med Alessi och Leon. Hundrastning är en annan sak än hunddagis. Susane Holmene kommer hem och hämtar och går ut med hunden i cirka 30 minuter, oftast två och max tre hundar i taget. Foto: Tomas Stark

Susanne Holmene gav dock inte upp. Hon besökte torgmöten med politiker, liksom Politikerveckan i Järva, och mejlade alla 349 riksdagsledamöter, bland annat.

Förslag klart i höstas

I våras kontaktades Rasta Hunden av utredare på regeringskansliet som höll på med att undersöka en eventuell utvidgning av RUT-tjänster för äldre personer. över 65 år. Susanne Holmene hade inget emot att bistå med fakta och argument.

I höstas var Rut-utredningen klar och den föreslår fem ytterligare ruttjänster för äldre personer, varav ”rastning och passning av hund, katt och andra sällskapsdjur” är en.

Utredaren Ulf Rehnberg bedömer dock att det egentligen inte är lämpligt med ett särskilt rutavdrag som enbart riktar sig till äldre personer.

– Det kan i stället finnas anledning att utreda om de inte bör införas i rutavdraget utan åldersgräns, säger han.

"Vi har det tufft nu"

Hoppet lever således för Susanne Holmene och de andra vita hundrastningsföretag som finns kvar, även om hon befarar att det kommer att ta lång tid innan hon är i mål.

– Det skulle vara väldigt bra. Vi har det tufft nu, inte minst på grund av coronan som gör att många jobbar hemma och inte har samma behov av hjälp med rastning, säger Susanne Holmene.

Kan införas från den 1 janauri 2022

Rut-utredningen lämnade i september sitt betänkande ”Rutavdrag för äldre” till regeringen. Där föreslås fem ytterligare ruttjänster för personer 65 år och äldre:

1) Rastning och passning av hund, katt och andra sällskapsdjur.

2) Sällskap i bostaden eller i samband med rekreation, nöjesarrangemang eller liknande aktiviteter utanför bostaden.

3) Matlagning och bakning för hushållets behov.

4) Enklare tillsyn av bostaden även när den äldre personen är hemma.

5) Plantering av blommor, träd och buskar samt plockning av bär och frukt, förutsatt att arbetet utförs i den egna trädgården.

Tjänsterna ska kunna köpas av en vid krets anhöriga, bland andra barnbarn ochsyskon, och ge dem rätt till rutavdrag, om arbetet utförs hos en närstående äldre.

Det särskilda rutavdraget för äldre föreslås träda i kraft den 1 januari 2022, men är just nu ute på remiss, och har en offentligfinansiell effekt på 86 miljoner kronor.

Utredaren Ulf Rehnberg bedömer att det antagligen vore ännu bättre att införa de nya tjänsterna i rutavdraget utan åldersgräns, och han tycker att det borde utredas.

Källa: Regeringskansliet

Visa merVisa mindre

Skrällen: VM-guld i hoppbacken för Pietro – trots utdömt knä

Nyheter Målet var att bara få ett resultat I årets veteran-VM i backhoppning bestod den svenska truppen i Slovenien av en person – Pietro Nilsson Toracca från Sollentuna Backhopparklubb. Men ensam är stark, i alla fall den här gången.tisdag 4/10 6:40