BP:s trognaste bortasupporter Anders Ungh, 57, såg sin första ”hemmamatch” på 20 år iklädd en Pontus Segerström-signerad tröja. ”Det känns fint i hjärtat att vara tillbaka”, sa han. Foto: Stefan Källstigen

Supportern som aldrig sviker BP

Anders Ungh har blivit den ensamme supportern med en hel fotbollsvärld. I söndags flögs BP-nörden till Grimsta för att heja fram laget i sitt hjärta. Brommapojkarna vann efter ett drömmål.

  • Publicerad 00:00, 24 sep 2013

Panajotis Dimitriadis rökare i andra halvlek gjorde Anders Unghs dag, BP tog en viktig seger mot BK Häcken i striden om ett nytt allsvenskt kontrakt och närmade sig lagen över kvalstrecket.

– Det var ett riktigt drömmål som Panajotis fick in. Det njuter jag länge av, jajamänsan. Nu har vi saker i egna händer, säger Anders Ungh efter sin första match på Grimsta IP sedan början av 90-talet.

57-åringen från Ystad förde en undanskymd tillvaro fram till i april då BP mötte Mjällby borta.

Över en natt blev han den ensamme supportern med en hel fotbollsvärld.

BP-spelaren Bojan Djordjic blev imponerad av mannen som utgör hela Brommapojkarnas bortaklack och bjöd in honom till Grimsta IP.

– Det blev helt hysteriskt, Aftonbladet, Expressen och DN hörde av sig, tidningar i Sydamerika, till och med Taiwan Post. Jag hamnade i direktsändning i BBC med 15 miljoner lyssnare. Det var lite scary, tänk om man gör bort sig och inte fattar vad de säger, säger Anders.

Den brittiska fotbollsklubben Wigham hörde av sig och ville göra Anders till hedersmedlem, men han tackade nej.

– Jag håller på West ham. Och jag sviker aldrig något lag.

Kärleken till BP föddes när sönerna Christoffer och Sebastian började som knattar i klubben. Familjen bodde i Nälsta och Anders tränade pojkar -81 laget fram till 1990 då flyttlasset gick till Ystad.

– Fast något har gått fel i uppfostran för en av sönerna håller på Djurgården, haha.

Han har följt BP borta i tio år, men det är först efter Mjällbymatchen han blir igenkänd vart än han beger sig i Fotbollssverige.

Det nyvunna kändisskapet har sina fördelar. När BP spelade borta mot Malmö vägrade vakterna öppna bortaklacken, tills de kände igen världens minsta bortaklack.

– Jag sa att jag aldrig ställt till med läktarvåld. DIF- och AIK-fansen har bengaler, jag har tomtebloss och värmeljus.

BP-spelarna hedrar alltid sin enmansklack.

– De gör vågen och highfivear mig allihop. De bjuder på sig själva, det är det som är Brommapojkarna. Det känns i hjärtat, säger Anders Ungh.

Fakta

Blev av med Marres matchtröja

Namn: Anders Ungh.

Bor: Ystad.

Favoritspelare i BP: ”Marre” Albornoz för det stora hjärtat.

Höjdpunkt i BP-karriären: ”I Ljungskile när vi gick upp i allsvenskan. Det var svinkallt, men man blev varm i hela kroppen”.

Kuriosa: Brukade kolla matcher iklädd Mauricio Albornoz matchtröja. ”Men det finns tydligen en till BP-supporter i Ystad, för någon snodde den från tvättstrecket”.

Visa merVisa mindre