Supportrar till AIK, Hammarby och Djurgården anser inte att de har en bra dialog med polisen. Foto: Mitt i Stockholm

Supporterklubbarna ryter ifrån: Finns ingen dialog med polisen

Efter händelserna kring det stökiga derbyt mellan Djurgården och AIK sa polisen att de har en bra dialog med supporterföreningarna. Det fick fansen att se rött. Alla tre supporterföreningar i Stockholm menar att de inte har någon dialog – alls.

  • Publicerad 15:30, 15 maj 2019

Det blev stökigt mellan polis och supportrar före och efter det allsvenska derbyt mellan Djurgården och AIK på Tele2 Arena.

Eftersnacket kom till stor del att handla om vissa ingripanden från polisens sida där supportrar uppgav att de blivit slagna med batonger och fick hot riktade mot sig från polisen.

I en nyhetssändning på SVT hävdade polisens presstalesperson, Ola Österling, att polisen har bra dialog med de flesta supporterföreningar.

Men så upplever inte supporterföreningarna det.

– Det är just det uttalandet som jag hakar upp mig på. Ola var tidigare chef för dialogpolisen för Stockholm, han om någon vet hur dialogen har sett ut. Vi bröt dialogen med polisen 2011 efter att de ljög om vad som hade sagts på våra möten, säger Viktor Adolfsson som är ordförande i Järnkaminerna, Djurgårdens supportrar.

Inte heller AIK och Hammarby

Även AIK:s Black Army menar att det finns noll dialog med polisen. De skriver på sin Facebooksida:

”Det sägs att polisen har haft en dialog med oss supportergrupper. Vi dementerar starkt att vi har haft någon slags dialog med polisen. Den kontakten är obefintlig.”

Hammarbys Bajen Fans dialog med polisen bröts när man 2015 tog bort den enda kommunikationsvägen, evenemangspolisen.

– Från polisens håll visade de inget intresse till dialog. All vår kontakt har gått via evenemangspoliser, säger Sandra Gaye som var ordförande i Bajen Fans mellan åren 2016 och 2019.

Nya regler

Polisen har inför den här säsongen hårdare villkor på arrangören. Detta görs, enligt Ola Österling, för att färre poliser ska behöva närvara vid fotbollsmatcher och arrangörer får ett större ansvar.

Bajen Fans skriver på sin hemsida att de välkomnar en sansad och vuxen dialog med polisen i stället för hur de upplever det i dag – att polismyndigheten är på kollisionskurs med svensk supporterkultur.

Det budskapet har också flera andra supporterföreningar visat upp under årets matcher. I derbyt brände Djurgårdens fans bengaliska eldar i en missnöjesyttring mot polisen. Siffrorna 1312, som står för nedsättande ”all cops are bastards”, syntes brinna på den södra läktaren.

Vilken dialog är det då som Ola Österling menar finns?

– Jag kan med gott samvete säga att vi har en dialog med de flesta supportergrupper. Ibland är den officiell, ibland är den inofficiell och ibland är det via klubbens supporter liaison officer (SLO). Ibland är det med ordförande för supporterklubb och ibland med enskilda medlemmar, säger han.

Supportrar tror ofta att polisen ska efterkomma deras vilja och det är en helt annan fråga.

Ola Österling, polisen

Ola Österling tror att supportrar blandar ihop dialog med egna krav.

– Supportrar tror ofta att polisen ska efterkomma deras vilja och det är en helt annan fråga.

Finns det ingen risk för framtida våldsamheter om det ligger saker och pyr mellan supportrar och polis?

– Absolut, det finns det, och vi gör allt vi kan för att återupprätta en dialog. Den är kärv, det medger jag. Men vi får fortsätta att kommunicera om varför vi gör som gör. Det handlar om att vi inte vill få in pyroteknik och olagliga föremål på arenorna.