Hässelby-Kälvesta HC har fått hela åtta ishockeyspelare uttagna till årets TV-pucken. Emil Samuelsson och Frida Jansson är två av dem. Foto: Christian Lärk

Supersuccé för Hässelby-Kälvesta HC – åtta spelare till TV-pucken

Att få med en spelare till TV-pucken är en fjäder i hatten för vilken klubb som helst. I Hässelby-Kälvesta HC har inte mindre än åtta (!) unga ishockeytalanger tagits ut till den prestigefyllda turneringen i höst. – Det är helt fantastiskt, säger sportchefen Magnus Larsson.

  • Publicerad 12:20, 30 aug 2019

Det är full fart när Mitt i besöker morgonträningen i Grimsta ishall. Slagskott smäller, skridskoskär viner, klubbor knackas mot isen.

Och bland spelarna som fräser runt på isen som små getingar finns alltså ett helt gäng 14-15-åriga killar och tjejer som snart kommer att spela TV-pucken – den klassiska turneringen för landets främsta unga spelare.

Lever för hockey

– Det här är riktigt ambitiösa spelare. De är på is kanske tio gånger i veckan och så är det fysträning. Så det är hockey, skola, äta, sova. Vi får nästan dämpa dem så att de inte tränar för mycket, säger Magnus Larsson och skrattar.

Här är Hässelby-Kälvestaspelarna som spelar TV-pucken i höst. Från vänster: Rasmus Larsson, Tilde Eriksson, Frida Jansson, Axel Bengtsson, Emil Samuelsson, Kalle Broed. Två av de uttagna saknas på bilden: Gustaf Albihn och Moa Gustavsson. Foto: Christian Lärk

Många av HKHC:s spelare går på Profilskolan i Vinsta och har valt ishockey som inriktning. Den träning vi besöker är i själva verket början på skoldagen, en ishockeylektion.

En av spelarna som gått hela vägen i HKHC, ända från hockeyskolan till U15, är backen Frida Jansson, som kommer att spela för lag Stockholm i TV-pucken.

Tio ispass i veckan

Hon fick beskedet förra lördagen.

– Jag blev överraskad och glad, säger hon.

Frida Jansson tränar uppåt tio gånger i veckan. Foto: Christian Lärk

Frida tränar både med killag och tjejlag, och det blir bortåt tio ispass per vecka. Hon tror på goda möjligheter för sitt lag i TV-pucken.

– Jag tror Stockholm har en bra chans, men framförallt hoppas jag att det blir kul. Det är det viktigaste.

Egna produkter

Även Emil Samuelsson, uttagen till Stockholm Nord, är en egen produkt i Hässelby-Kälvesta.

Han beskriver sig själv som skridskostark och utrustad med ett bra skott, och ser fram mot duster mot Skåne, Uppland och andra lag i TV-puckens kval, som spelas helgen den 6-8 september på Gotland, och förhoppningsvis även i slutspelet som spelas 31 oktober-3 november i Dalarna.

– Om vi spelar som bäst kan det bli väldigt bra – då kan vi gå långt, säger han.

Emil Samuelsson, forward i Hässelby-Kälvesta HC, och nu även i Stockholm Nord. Foto: Christian Lärk

NHL-drömmar

I veckan som gått har spelarna haft exklusivt besök på morgonträningarna av NHL-proffsen och Los Angeles Kings-spelarna Adrian och Mario Kempe. De är söner till nye tränaren i Hässelby-Kälvesta, Micke Kempe, och passar på att isträna under Sverigesemestern.

Är det dit du vill komma – till NHL?

– Kanske. Hoppas det, säger Emil och ser något generad ut.

Ett mer närliggande mål är kanhända att hamna längst ner i en klassisk TV-puckenhög efter att ha avgjort finalen. Mitt i håller tummarna.

Taktiksnack med tränaren Micke Kempe. Foto: Christian Lärk

Här är alla uttagna från HKHC:

+ Axel Bengtsson, Emil Samuelsson, Kalle Broed och Gustaf Albihn som spelar för Stockholm Nord.

+ Frida Jansson och Moa Gustavsson, som spelar i lag Stockholm.

+ Rasmus Larsson, som tagits ut i SIF-laget, Svenska ishockeyförbundets lag i TV-pucken.

+ Tilde Eriksson, som tagit plats som målvakt i Dalarnas TV-pucklag.

Hela sex av spelarna har varit i HKHC ända sedan de började spela ishockey som små knattar och tjejer. Undantagen är Kalle Broed och Gustaf Albihn som fostrats i Järfälla respektive Göta Traneberg.

Fotnot: Ytterligare tre spelare från västerortsklubbar är med i TV-pucken. De är Vera Mogensen och Wille Glantz från Göta Traneberg samt Madeleine Al-Hammami från Spånga IS IK.

Magnus Larsson, sportchef och kansliansvarig i Hässelby-Kälvesta HC.

Fakta

TV-pucken 2019

TV-pucken spelas i år enligt följande:

Pojkar:

Kvalgruppspel i Östersund och på Gotland (Slite/Visby). Speldagar: 6-8 september

Slutspel i Dalarna. Speldagar: 31 oktober-3 november

Flickor:

Kvalgruppspel i Lidköping, Mariestad och Skövde. Speldagar 20-22 september

Slutspel i Dalarna. Speldagar: 31 oktober-3 november

Slutspelet sänds i SVT och SVT Play.

Källa: Svenska ishockeyförbundet
Visa merVisa mindre