43 kilo chili har Zita odlat fram under säsongen: "Hon kan äta ett kilo per måltid", säger Lena Israelsson. Foto: Läsarbild Lena Israelsson/Orten odlar

Superskörden från Zitas kolonilott – 859 kilo grönsaker

Odlingssäsongen är över för Zita Kuang som under året har odlat på sin kolonilott i Ärvinge. När hon summerar sin säsong är resultatet smått otroligt. Hon har lyckats odla hela 859 kilo ekologiska grönsaker.

  • Publicerad 12:30, 9 dec 2019

Under året har den odlingsintresserade fått följa den blyga odlaren Zita Kuang på Orten odlars hemsida. Hon är så pass blyg att hon själv inte vill intervjuas, fotograferas så att hennes ansikte syns eller ens gå ut med sitt fullständiga namn – Zita är nämligen bara ett smeknamn.

Något som däremot inte är blygt är hennes skörd. Under året har hon lyckats odla 859 kilo ekologiska grönsaker på sin 100 kvadratmeter stora kolonilott i Ärvinge mellan Rinkeby och Kista.

– Jag har skrivit i tidningar och skrivit böcker om köks- och koloniträdgårdar i flera decennier. Jag har sett hur mycket som helst, men jag har aldrig sett något som liknar detta säger, Lena Israelsson på Orten odlar.

Lena Israelsson skriver i sin rapport att den här skörden är hundratals kilo mer än vad hon trodde var möjligt och definitivt mer än tidigare resultat.

För att sätta 859 kilo grönsaker i någon slags kontext motsvarar det den ungefärliga årskonsumtionen av grönsaker för 14 vuxna människor.

Fakta

Zitas topplista:

1. Pumpa 219,1 kg

2. Squash 90,4 kg

3. Sparrissallat 78 ,9 kg

4 Salladskål 71,2 kg

5. Kinesisk gräslök 55,8 kg

6. Daikonrättika 53,2 kg

7. Gurka 50 kg

8. Chilipeppar/paprika 43,1

9. Potatis 40,5 kg

10. Störböna 25,9 kg

Källa: Orten odlar
Visa merVisa mindre

Kinesisk odlingsteknik

Zita kommer från Kina där hon är utbildad ingenjör, något som märks i hennes odling.

– Hon är extremt petnoga och hennes odling är som en matematisk formel. Hon är expert på något som kallas kinesisk intensivodling, säger Lena Israelsson.

Det är en teknik som är vanlig i Kina och handlar om att maximera skördar på små utrymmen. Lena Israelsson tror att vi i Sverige kan lära mycket av Zitas odlingstekniker.

– Hon är en förebild som visar att det är möjligt att få stora skördar i stan eller på kolonilotter. Sverige har en självförsörjningsgrad på knappt 50 procent. Så det är väldigt viktigt att ha den här kunskapen, säger hon.

Behåller bara det bästa

Lena berättar att de flesta är väldigt imponerade av Zita och hennes skörd. Men att många också har varit skeptiska till hennes resultat.

– Hon fuskar inte med vikten, och hon behåller bara det som man kan stoppa rätt ner i grytan. Sedan tror många att jorden utarmas, men det är helt tvärt om. Det är på grund av att hon är så bra att vårda jorden som hon kan få så fantastiska resultat, säger hon.