KULTURBOMB. "En kreativ och bubblande lykta som lyser upp hela torget". Det är visionen för det framtida Söderhallarna. Foto: Jannie Flodman

Supersatsning på Söderhallarna: ✔ Nattklubb ✔ Stadsodling ✔ Live-scen

Stor stadsodling i källaren, en ny nattklubb, musikscener och ett centrum för matutveckling. Så vill nya ägarna Atrium Ljungberg förvandla Söderhallarna till ett bubblande kulturkluster.

  • Publicerad 12:41, 17 aug 2017

Det var i november i fjol som staden klubbade igenom en försäljning av Söderhallarna på Medborgarplatsen till fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, för 380 miljoner kronor. Hittills har fastighetsbolagets planer för huset inte preciserats mer än att Söderhallarna ska göras mer tillgängligt för Söderborna, och att flera nysatsningar på kultur och kreativa näringar av olika slag är att vänta.

LÄS ÄVEN Klart: Söderhallarna säljs för 380 miljoner

Men nu kan StockholmDirekt avslöja att bolaget redan har en hel del konkreta visioner för huset i hjärtat av Södermalm. Och de är allt annat än sparsmakade. Vad sägs exempelvis om en storskalig stadsodling i källaren, en ny nattklubb med generösa öppettider, spelcenter och showrooms med VR-teknik?

– Det är några element som vi utreder och gärna vill få till. Vi vill lyfta hela Medborgarplatsen, det ska bli Södermalmsbornas naturliga mötesplats och ett centrum för det mest banbrytande inom matvärlden. Målet är att människor ska vilja spendera en hel dag här, från morgon till sent på natten, säger Jon Allesson, affärsutvecklingsansvarig på Atirum Ljungberg, och fortsätter:

– I dag är området ödsligt och tomt vilket kan bidra till att det känns otryggt. Vi vill göra Söderhallarna till en kreativ och bubblande lykta som lyser upp hela torget.

Kända profiler bakom ny nattklubb

Företaget vill också göra rent byggnadsmässiga förändringar, som att öppna upp huset mer mot torget. Den del som vetter mot Folkkungagatan, där biografen finns, är i stort behov av ett lyft för att göra området tryggare, menar Jon Allesson.

Även invärtes är stora förändringar att vänta.

Själva saluhallen ska bli kvar, men den ska utökas med ett bredare utbud än i dag. I hjärtat av saluhallen ska det också finnas en live-scen för framträdanden som ska förvandla saluhallen från dagshäng till kvällshäng "på spanskt manér" som Jon Allesson uttrycker det.

En nattklubb ska också in i huset, i samarbete med bland andra Trädgården-generalen Jakob Grandin och Martin Lagerberg, som drivit restaurang Landet vid Telefonplan.

– Vi har haft ett bra samarbete med dem när vi utvecklat klubbverksamheten i Nobelberget. Nu vill vi ta oss an Medborgarplatsen tillsammans, säger Jon Allesson.

LÄS ÄVEN Hamburgerkedja tar över klassiska Ming Garden på Söder

Kan innebära hyreshöjningar

Handlare i Söderhallarna har tidigare uttryckt oro för att hyrorna skulle kunna höjas när en privat fastighetsägare tar över huset.

– Vi vet ännu inte hur projektets ekonomi ser ut, men vi har ingen ambition om att göra oss av med nuvarande hyresgäster. Vi kommer att genomföra stora renoveringar av tekniken i huset vilket förmodligen kommer märkas på hyrorna. Men planen är ju att göra Söderhallarna så bra att handlarna tjänar in de pengarna, säger Jon Allesson.

LÄS ÄVEN Debaser om haveriet med Medborgarhuset

Flera av Atrium Ljungbergs visioner kräver ändringar i detaljplanen, vilket gör att det kommer dröja minst ett och ett halvt år innan de kan genomföras. Men redan i höst kommer en hel del nyheter att vara på plats.

– Det kommer hända massa spännande saker pö om pö. Vi för dialog med flera olika aktörer och i takt med att saker blir klart kommer det också märkas i huset, säger Jon Allesson.

Vill höra Söderbornas förslag

Som kick-off inför förändringen håller Atrium Ljungberg evenemanget Framtidens Söderhallar 21-26 augusti, dit Söderborna bjuds in för att smaka mat från världens alla hörn – och delge sina åsikter.

– Vi har många idéer men det exakta innehållet finns alla möjligheter att förändra. Vi vill höra vad Södermalmsborna själva tycker saknas, så att vi på riktigt blir Södermalms självklara mötesplats.

Ägarens visioner för framtidens Söderhallar

– Ett kluster, en så kallad hub, för svensk food-tech. Här ska entreprenörer som på olika sätt arbetar med framtidens matutveckling verka. I deras regi hoppas man också kunna anlägga en storskalig stadsodling på källarplan.

– Utveckla shoppingupplevelser med element utöver det vanliga, till exempel showrooms som använder sig av VR-teknik.

– Ha ett levande scenkonst- och musikliv, med hjälp av bland annat en scen i saluhallen.

– En ny nattklubbar med sena öppettider.

– En eller flera verksamheter för gaming och spelutveckling.

– Ett kollektivboende bestående av flera egna rum och gemensamma ytor.

– Bredare utbud av mat från hela världen i saluhallen.

– Öppna upp huset mot Medborgarplatsen, samt genomföra flera aktiviteter på själva torget, så som marknader eller gatusportevenemang.

Visa merVisa mindre