Den badsugne kan lugnt stanna i Stockholm i sommar. Mitt i listar 47 badplatser på Södertörn och i skärgården. Foto: Åsa Sommarström

Superguiden: 47 badplatser i södra Stockholm och skärgården

Sommaren är här! Mitt i guidar till 47 badplatser i Tyresö, Haninge, Botkyrka, Salem och Huddinge.

  • Publicerad 16:00, 26 jun 2020

Här är alla badplatser!

Mer information om baden hittar du i informationsrutan i varje kartplupp. Det går att zooma in på kartan.

Här hittar du alla sköna bad på Södertörn

BOTKYRKA

Friluftsbadet Lida

Här finns stora ytor för picknick och lekar. Kaffeservering och värdshus. Kiosk på stranden öppnar 2020. Det går också att hyra kajak och stå upp-paddel (Sup). Här finns också äventyrsgolf, höghöjdsbana och äventyrsstig.

Var: Lidabadet ligger vid sjön Getaren, vid Lida friluftsgård.

Sandviksbadet

Strandbad i Grödinge. Här finns en kiosk med uteservering som är öppen alla dagar då det är badväder
kl 10-18. Under vecka 33-37 är serveringen endast öppen lör-sön kl 10-18. Toalett finns.

Var: I Grödinge, 500 meter från vägfärjan till Mörkö.

Brotorpsbadet

Stora gräsytor. Här finns brygga, toalett, lekplats, grillområde, en beachvolleybollplan och nytt utegym. Här finns också en kiosk som är öppen alla dagar 11–17, då det är badväder. Under vecka 33-35 är serveringen endast öppen lör-sön kl 11-17.

Var: Vid Brosjön i Vårsta.

Slagstabadet

Bad vid Mälaren med ny brygga, lekplats och grillområden. Här finns även minigolf, servering och kiosk som är öppen 10-18 då det är badväder. Inför året har även utegym kommit till och i månadsskiftet juni/juli även fyra 25-metersbanor utomhus i sjön.
Under vecka 33-37 är serveringen endas öppen lör-sön kl 10-18. Toalett finns.

Var: Vid Mälaren, i Slagsta.

Stendalsbadet

Ligger vid Tullingesjön. Här finns en brygga, lekplats, beachvolleybollplan samt ett trevligt grillområde.

Var: Vid Tullingesjön
Getryggen
Här finns en liten sandstrand som ligger i det vackra stugområdet Getryggen. Här finns toalett i anslutning och brygga en bit ut i vattnet. Det är bilförbud i stugområdet och besökare får promenera cirka 500 meter från parkeringen.
Var: På udden Getryggen i Näslandet.

Getaren, Lida friluftsbad. Foto: Anders Björklund.

SALEM

Möllebadet

Möllebadet är kommunens enda kommunala badplats. Det är ett friluftsbad med bryggor, kiosk, omklädningsrum, toalett, mindre hopptorn, ramp till vattnet för personer med rullstol, grillplats, parkering och beachvolleyplan. Ny sand har lagts ut 2020. 

Hitta hit: Till Möllebadet tar man sig med bil genom att svänga direkt efter järnvägsövergången vid Uttran. Gång- och cykelväg finns längs Uttrans strand från Rönninge genom Garnuddens naturskyddsområde.

Möllebadet har fått en ny ramp för personer med funktionsvariationer. Bad mellan Tumba och Salem. Foto: Harald Warelius.

HANINGE

Övre och Nedre Rudansjön samt Stationsbadet, Handen

En av Storstockholms mest tillgängliga badplatser. Handens pendeltågsstation ligger precis intill Rudans friluftsområde.

Här finns även ängar, möjligheter till att jogga, grillplatser, beachfotbollsplan, kiosk, barnlekplats och utegym. Ramp ner i vattnet finns vid Nedre Rudansjön.

Hitta hit: Ta tåget till Handens station för Övre Rudansjön eller Nedre Rudansjön. Ska du till Stationsbadet, som tillhör den nordöstra delen av Övre Rudansjön och även kallas Lill-Rudan, kan det gå snabbare om du hoppar av buss 810 vid Runstenstorget eller Folkparken och bara går ner mot Övre Rudansjön.

Ramsjöns badplats, Ramsdalen

En fantastisk insjöpärla mellan Tyresta och Vendelsömalm. Miljön ramas in av lite ”Klippiga bergen”-känsla. Populärt, inte minst bland ungdomarna. Toalett finns. Och är du hundägare är det kanske hit du ska dra – här finns hundbad!

Hitta hit: Ta buss 807, 809, 809C eller 834 till busshållplats Ramsdalsvägen. Gå sedan Ramsdalsvägen tills vägen tar slut, voila! Har du bil kan du såklart försöka köra så långt det går – men det är villakvarter på vägen till badet och det är inte att rekommendera att försöka hitta en plats här.

Gårdens bad, Vendelsö gård, Vendelsö

Ett mellanstort bad med sandstrand och brygga längs Drevviken i Vendelsö där stammisarna främst består av folk i området. Här finns både gräs och sand att ligga på och toalett.

Kiosken är öppen vissa dagar. Det finns även en glassbåt på Drevviken som anländer vissa dagar.

Hitta hit: Ta buss 824 till Vendelsö gård eller ta bilen. Här finns 30 parkeringsplatser.

Dalens bad (”Krokodilbadet”), Vendelsö

”Krokodilbadet” (uppkallat efter berget vid stranden som påminner om en krokodil) ligger precis intill Vendelsö gård och har grillplats, bord, bänkar och lekplats. Precis som Vendelsö gård finns här både sandstrand och gräsytor och toalett. Kiosken är öppen vissa dagar. Det finns även en glassbåt på Drevviken som anländer vissa dagar.

Hitta hit: Ta buss 824 till Vendelsö gård eller Västra Strandvägen eller buss 836 till Flodvägen.

Gålö havsbad och camping, Gålö

Härligt stora grönytor och sandig strand i värsta ”Sunes sommar”-stilen. Här finns även camping, trampbilar, minigolf och naturreservat. Perfekt för barn. Toalett, kiosk och grillplats finns.

Hitta hit: Ta buss 845 till Skålåker eller ta bil. Här finns en stor parkering.

Oxnö klippbad, Gålö

Det häftiga klippbadet på Oxnö, en halvö till Gålö, är ett fantastiskt ställe att bada och sola på. Här finns klippor och stenstränder av småsten. Ligger efter Oxnö övre camping. Kafé finns.

Hitta hit: Ta buss 845 till Oxnö eller ta bil.

Årsta Havsbads badplats

Ett av Haninges mest populära bad. Här finns upprustade bryggor med hopptorn och en bilparkering som alltid blir full på soliga dagar. Ska du hit? Kom tidigt för att få en plats. Kiosk och lunchservering finns.

Hitta hit: Ta buss 846 till Årsta havsbad eller bilen om du är tidigt ute på dagen.

Östnora havsbad och camping

Rejält med härliga grönytor även här men det kunde ha varit bättre skyltat hit. Stor camping och kiosk, liten lekpark, minigolf, beachvolleyplan och fotbollsmål.

Hitta hit: Ta buss 847 till Östnora eller buss 843 till Söderby brygga, Söderby torg, eller Hästbyn. Men här är det inte fel att ha bil. Östnora havsbad ligger längs riksväg 73 (Nynäsvägen).

Lycksjön, Vendelsö

Lycksjön är ett mysigt men väldigt litet skogsbad vid Lyckebyn mellan Tyresta nationalpark och Vendelsö.

Hitta hit: Svårt med kollektivtrafiken – här blir nog bilen blir bäst. Kör till Vendelsö och ta in vid Vendelsö skolväg eller Sågen och ta sedan Lyckebyvägen och till sist Lycksjövägen. Närmsta busshållsplats är annars Skomakarvägen.

Årsjön, Tyresta nationalpark

Badsjö mitt i Tyresta nationalpark så omgivningen är något utöver det vanliga. Dock inte helt lätt att ta sig hit för alla – utan detta är en sjö för dig som gillar att gå långt. Det tar 40 minuters att gå från Tyresta by. Men här finns bland annat ved och platsen är bra att tälta vid.

Hitta hit: Ta bil eller buss 834 till Tyresta by och sedan gå.

Schweizerbadet. Fotot är från ett tidigare tillfälle. Foto: Åsa Sommarström

Öran, Jordbro industriområde

Dold badplats så här finns alla möjligheter att få plats! För att komma hit tar du dig igenom Jordbros industriområde till Riddartorp väster om industriområdet, går rakt in i skogen där Sörmlandsledens informationstavla står. Fortsätt framåt till trappan, gå nerför den och över flytbryggan. Ta första vänster där stigen delar sig och fortsätt ut på holmen. Grund sjö som snabbt blir varm. Ligger mellan Dåntorp, precis utanför Jordbros industriområde, och Paradisets naturreservat.

Hitta hit: Ta bilen till Jordbro industriområde och kör Dåntorpsvägen så långt du kan västerut, gå sista biten. Närmsta busshållplats är Dåntorpsvägen Västra (buss 827 eller 842) eller Silovägen (buss 837)

Persholmen och Barnens bad, Utö

Persholmen ligger mittemot Gruvbyns hamn på Utö, ungefär 15 minuters promenad från Gruvbyn, och här är solnedgångarna något speciellt.

Barnens bad, som ligger här, är en långgrund vik med sandstrand vilket gör den barnvänlig.

Här finns grillplats, bänkar och bord och papperskorgar.

Hitta hit: Ta bilen eller bussen till Årsta brygga (buss 846) i Årsta Havsbad och sedan Waxholmbsåten över till Utö. Båtfärden tar en timme.

Ålö storsand, Utö

Den lagunformade vita sandstranden är omnämnd som en av landets vackraste stränder. Ligger på utsidan av Utö. Klart vatten, sopkorgar och torrdass.

Man cyklar enkelt ned till halvön Ålö från Utös hamn. På både Ålö och på intilliggande ön Rånö finns restauranger.

Hitta hit: Ta bilen eller bussen till Årsta brygga (buss 846) i Årsta Havsbad och sedan Waxholmbsåten över till Utö. Båtfärden tar en timme. Sedan cyklar du till Ålö.

Nåttarö

På Nåttarö, ön precis sydväst om Utö, finns Skarsand, Stora sand och Lilla sand. Alla vackra badvikar med kritvit sand, som är barnänliga och långgrunda och mjuka. De flesta väljer att gå rakt över ön, österut från Nåttarö brygga, till Stora sand och Lilla sand. I norr finns Skarsand.

Hitta hit: Ta buss eller tåg till Nynäshamn och sedan båt till Nåttarö brygga.

Björkholmens och Grytholmens havsbad, Muskö

Barrskog, branta berg, stup – och fina havsbad finns vid Björkholmen-Grytholmen strax sydost om Muskö kyrka.

Här finns båtbrygga, en sluten campingplats, Grytholmens friluftsmuseum och gården Grytholmen. Toalett finns vid campingen. Ingen kiosk finns.

Hitta hit: Buss 849 till Muskö kyrka eller bil.

Bruket, Muskö

Söder om Muskö kyrka och efter gamla 1700-talsherrgården Arbottna, numera kallad Drömgården, finns Bruket. Avkopplande klippbad och stenstrand, också här med en utsikt utöver det vanliga. Bra plats för att grilla på – men följ grillningsrekommendationerna.

Hitta hit: Bil är bäst. Efter tunneln fortsätter du på Muskövägen och tar sedan höger till Algatan och sedan höger igen för Bruketvägen.

Schweizerbadet, Dalarö

Väldigt populärt och inbjudande havsbad precis innan Dalarö med en fin och långgrund sandstrand där vattnet ofta är varmt. Här finns en lång brygga ut i vattnet, kiosk och toaletter.

Hitta hit: Ta buss 839 eller 869 till Schweizerparken eller ta bilen. Här finns en stor bilparkering.

Norrbybadet, Norrby/Vendelsö

Nästan längst ner i Drevviken ligger Norrbybadet som är ett mellanstort bad med bryggor. Liten lekplats med gungor finns också.

Toalett och grillplats finns. Ingen kiosk.

Hitta hit: Buss 836 till Norrby centrum eller så tar du bilen till Norrby strandstig 4-6. Här finns en liten bilparkering.

Haninge kommun har en sida med information om en del av kommunens badplatser här.

HUDDINGE

Vårby strandbad 

Strandbad vid Mälaren med flytbrygga. Långgrunt och passar för mindre barn. Vid stranden finns en lekplats med gungor, klätterställning och rutschkana, samt en boulebana. Badet är utrustat med kiosk, WC, utomhusdusch och omklädningshytter. En stor parkering finns i närheten.

Hitta hit: Badet ligger cirka 600 meter från Vårby gårds centrum och tunnelbanan. Finns närbelägen busshållplats och bra gång- och cykelförbindelser.

Gömmarbadet

Här kan du bada i det vackra naturreservatet på flera olika platser. Du kan välja mellan en mindre anlagd strand med brygga, brantare klippor eller lugnare platser med avsides bad från flacka bergshällar. Det finns även två hundbad. Gömmaren bjuder på naturbad med god vattenkvalitet. 

Hitta hit: Du tar dig hit med bil eller cykel, det finns ingen bussförbindelse. Stor parkering vid huvudentrén till naturreservatet.

Flottsbrobadet

Den hundra meter långa sandstranden vid Albysjön är en av Stockholms mest välbesökta. Här finns två badbryggor och en gästbrygga för den som vill ta båten hit. Ovanför stranden finns stora gräsytor och fler grillplatser. I Flottsbro kan du hyra kanot, spela minigolf och beachvolleyboll. Det finns toalett och kafé/restaurang. 

Hitta hit: Du kan ta dig till Flottsbrobadet både med bil, cykel och kollektivtrafik.

Sundbybadet

I Sundby gård finns en mindre strand vid sjön Orlången med fina grönområden runt omkring. Här finns en beachvolleybollplan, gungor samt uthyrning av roddbåt och kanot. Vid stranden finns både en fast brygga och en flytbrygga. Här finns också toalett och kafé/restaurang.

Hitta hit: 

Du kan ta dig hit med cykel, buss eller bil. 300 meter från stranden finns bilparkering och busshållplats.

Nyboviksbadet

Liten badplats vid Kvarnsjön i Gladö kvarn. Vid stranden finns en brygga och flytbrygga. Badet är utrustat med två torrdass och två ombytningsbås.

Hitta hit: Badplatsen nås lätt med bil, cykel eller buss från Huddinge station. Avstånd från Huddinge centrum är knappt 8 km.

Stortorpsbadet

Badet ligger vid Drevviken i Trångsund. Vill du bada mer avskilt hittar du klippstränder i närheten. Badplatsen är utrustad med torrtoalett och fikabord.

Hitta hit: Badet är beläget norr om Trångsund, strax väster om en mindre udde i Drevviken, på gång- och cykelavstånd från Skogås och Trångsund. Busshållplats och pendeltågstation en kilometer bort. Begränsade möjligheter att parkera med bil.

Sjöängsbadet

Sjöängsbadet vid Drevviken består av en liten sandstrand och klipphällar vid vattnet. Det finns också mer avskilda strandhällar. Soptunor och toalett vid entrén.

Hitta hit: Badet är beläget norr om Skogås och Trångsunds centrum. Ingne kollektivtrafik i direkt anslutning till badet, men busshållplats och pendeltåg finns på gångavstånd. Det finns gott om parkeringsplatser i närheten. 

Badudden i Skogås

Långgrund barnvänlig sandstrand. Mer avskilda berghällar finns en bit bort. Toalett och parkering.

Hitta hit: Badudden ligger i Östra Skogås, på södersidan av en udde i Drevviken. Besökare når badplatsen via en grusad gång- och cykelväg som ansluter till lokalgatorna Midnattsvägen och Österleden. Parkeringsplatser för 18 bilar finns 120 meter från badet. Närmaste busshållplats finns 700 meter från badplatsen.

Mörtviksbadet

Mörtviksbadet ligger vid Drevviken och är en liten bostadsnära badplats i skyddat läge nära skogskanten. Här kan man bada vid den barnvänliga sandstranden eller vid bergshällarna norröver.

Hitta hit: Du når badet via Midvintervägen och Vitnäsvägen.

Gömmaren i Huddinge. Foto: Anna Z Ek

TYRESÖ

Tyresö har nio kommunala badplatser och fyra som ägs av kommunen med underhålls av andra.

Kommunen räknar med att badsäsongen startar den 1 juni och slutar 31 augusti. Under den tiden finns det toaletter och badplatserna städas regelbundet.

Albybadet

Var: Albysjön nära Alby friluftsgård.

Annat: Sandstrand, gräs, bryggor, hopptorn, badramp, handikapptoaletter, omklädningsrum, kiosk, torrklosett.

Hitta hit: Parkering cirka 500 meter därifrån. Närmare busshållplats är Nyfors, vissa turer går till Alby friluftsgård.

Barnsjön

Var: Vid skogssjön Barnsjön, söder om Farmarstigsområdet.

Annat: Skogssjö, mindre bryggor, torrklosett.

Hitta hit: Parkering saknas. Närmare busshållplats är Marsvägen.

Hästhagsbadet

Var: Vid Drevviken i Trollbäcken.

Annat: Sandstrand, torrklosett.

Hitta hit: Parkering cirka 200 meter därifrån. Närmaste busshållplats är Persuddevägen.

Kumlabadet/Stenbadet

Var: Vid Drevviken i Trollbäcken.

Annat: Sandstrand, bryggor, toalett och kiosk under högsäsong.

Hitta hit: Liten parkering 50 meter därifrån. Närmaste busshållplats är Alléplan.

Rakstabadet

Var: Albysjön i Raksta.

Annat: Liten sandstrand med brygga, torrklosett.

Hitta hit: Liten parkering vid badet. Närmaste busshållplats är Tyresö kyrka, cirka 2 kilometer från badplatsen.

Sandholmarna

Var: Långt ut på Brevikshalvön.

Annat: Klippor, liten sandstrand, torrklosett.

Hitta hit: Parkering vid badet. Busshållplats saknas.

Strandbadet

Var: Erstaviken i Tyresö Strand.

Annat: Stor sandstrand, gräs, klippor, badbryggor, lekplats, torrklosett.

Hitta hit: Parkering vid badet. Närmaste busshållplats är Strandbadet.

De har startat kiosk vid badstränder i Tyresö

Trinntorpsbadet

Var: Erstaviken i Trinntorp.

Annat: Sandstrand med brygga, torrklosett.

Hitta hit: Parkering vid badet. Närmaste busshållplats är Trinntorp.

Öringebadet

Var: Öringesjön i Öringe.

Annat: Sandstrand, brygga, klippor, torrklosett.

Hitta hit: Liten parkering vid badet. Närmaste busshållplats är Öringe.

Gimmerstabadet

Var: Albysjön, Alby sjöväg.

Annat: Liten sand- och grässtrand.

Noretbadet

Var: Kalvfjärden, Noretvägen.

Annat: Mindre klippbad, brygga.

Ällmorabadet

Var: Ällmorafjärden, Ällmoravägen.

Annat: Liten sandstrand, brygga, torrklosett.

Breviksbadet

Var: Erstaviken, Öringhamnsvägen.

Annat: Liten sandstrand, torrklosett.

Albysjön har det mesta man kan önska sig, men bäst är kanske kvällssolen på en klippa. Fotot är från ett tidigare tillfälle. Foto: Carlos Montecinos.