Rivningen av Sunneplan dröjer, på grund av Bror Sandströms överklagan om kvarteret Dalarö. Foto: Mattias Kamgren/Privat

Sunneplan står kvar – ingen rivning i sikte

Rivningen av Sunneplan kan dröja till nästa år. Anledningen är att boende i kvarteret Dalarö överklagat byggnationen av ett flerfamiljshus på Kilsgatan – ett stenkast från Sunneplan. Bror Sandström är en av de som kämpar för att området ska bevaras. – Det är Davids kamp mot Goliat, säger han.

  • Publicerad 06:54, 22 aug 2018

Som Mitt i Söderort tidigare berättat ska det gamla centrumet Sunneplan rivas för att ge plats för Familjebostäders planerade nybygge. I detaljplanen återfinns även ett flerfamiljshus i kvarteret Dalarö, ett stenkast ifrån Sunneplan. Där har drygt 60 personer skrivit under den protestlista som ligger till grund för överklagandet.

Bror Sandström är hyresgästernas representant. Enligt honom kommer kvarterets innergård, som bland annat rymmer en tredelad lekpark och en grillplats, att jämnas med marken om detaljplanen går igenom.

– Man ska raka rent här. Lekparken, grillplatsen, parkeringsplatser och träd – allt ska jämnas med marken, säger han.

Grillplatsen är kvarterets samlingsplats.

Färre soltimmar

Dessutom är det planerade bostadshuset i fem våningar, vilket skulle betyda betydligt färre soltimmar till de befintliga lägenheternas balkonger.

Enligt Bror Sandström gäller deras överklagan inte Familjebostäders projekt vid Sunneplan.

– Jag har aldrig i tal eller skrift berört Sunneplan. För att tala klartext så skiter jag i Sunneplan, det ligger utanför vår överklagan, säger han och fortsätter:

– Men här har man buntat samman kvarteret Dalarö i samma detaljplan som det större projektet vid Sunneplan. Då får de väl lämna in ett nytt bygglov bara för Sunneplan och ett bara för Dalarö. Det är fullt möjligt.

Projektet försenas

Överklagan lämnades in i januari i år. Enligt Annie Jonasson, domstolshandläggare på Mark- och miljödomstolen, bör överklagade detaljplaner ta sex till åtta månader att avgöra.

– Det är domstolens verksamhetsmål, men när det gäller just detaljplaner och då det är många som begär anstånd, så kan det tyvärr dra ut på tiden. Det kan ta upp till ett år innan det avgörs, säger hon.

Thomas Bergström är marknadskommunikatör på Familjebostäder. Han berättar att överklagandet innebär att projektet försenas. Samtidig är det något man har planerat för.

– Det är viktigt att den demokratiska processen följs. Där ingår det att möjligheten finns att överklaga. För oss är det viktigt att processen följs och att alla ges möjlighet att tycka till. Samtidigt så hoppas vi så klart på att detaljplanen snart går igenom, säger han.

Tror inte på seger

Bror Sandström är i dag pensionär men har en bakgrund som bland annat ordförande för Hyresgästföreningen Södermalm. Erfarenheten säger honom att möjligheten att få igenom överklagan är liten.

– Jag har hjälpt andra hyresgäster i sådana här ärenden tidigare och det vanligaste är att man förlorar. Det är Davids kamp mot Goliat.