KANDIDERAR. Annika Hirvonen (MP) vill bli nytt språkrör. Foto: Henrik Karlsson

Sundbybergspolitiker vill bli nytt MP-språkrör

Forna Sundbybergspolitikern Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör i Miljöpartiet. Hon tror sig kunna gjuta mod i riksdagsgruppen och vända opinionssiffrorna.

  • Publicerad 12:48, 15 sep 2020

I början av 2021 ska Miljöpartiet utse en ersättare till avgående språkröret Isabella Lövin. Kandiderar gör Annika Hirvonen, uppväxt i Sundbyberg och bosatt i Ursvik.

– Jag är glad över att många uppmuntrat mig att kandidera. Jag vill vara en stark röst i partiet och i sakfrågor för de som tvingats lämna allt och fly från krig och fattigdom, säger hon.

Hon är gruppledare för riksdagsgruppen samt miljö- och skolpolitisk talesperson.

På hemmaplan var det stökigt i partiet under mitten av 2010-talet. Tillsammans med Emelie Tillegård skapade hon då ordning.

– Det fanns personer som betedde sig illa. Jag har uppfattningen att en rörelse kan växa när varje enskild person känner sig viktigt, så var det inte.

Hon tror att erfarenheten från den dåvarande situationen inom Sundbybergsgruppen kan hjälpa henne på rikspolitisk nivå.

– Vi är inget rikt parti och kan inte ösa pengar på valkampanjer. Vi behöver människor som sprider vårt budskap och jag tror att jag kan ena Miljöpartiet.

Tidigare ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Annika Hirvonen var ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sundbyberg mellan 2014-2020.

Från den tiden är hon mest nöjd med sin kamp för Signalfabrikens bibliotek, Brotorpshallen och att förskolorna blev giftfria.

Förra veckan meddelade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och riksdagsledamoten Rebecka Le Moine att de också kandiderar till posten.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47

Premiärdags för Bio Bristol på Sturegatan

Nyheter Riktiga biostolar på Sveriges näst brantaste läktare I helgen har historiska Bio Bristol äntligen nypremiär – den här gången med en stor röd vägg av biostolar. – Man kommer att märka hur mäktig salongen är, säger Anna-Lena Arreborn.fredag 9/10 8:21

Sofia Reideborn blev SIKs första kvinnliga seniorspelare

Sport I somras pausade hon målvaktskarriären – nu är Sofia Reideborn första kvinna att spela seniorhockey i Sundbybergs IK. – Fruktansvärt kul, säger hon.tisdag 6/10 12:28