KANDIDERAR. Annika Hirvonen (MP) vill bli nytt språkrör. Foto: Henrik Karlsson

Sundbybergspolitiker vill bli nytt MP-språkrör

Forna Sundbybergspolitikern Annika Hirvonen vill bli nytt språkrör i Miljöpartiet. Hon tror sig kunna gjuta mod i riksdagsgruppen och vända opinionssiffrorna.

  • Publicerad 12:48, 15 sep 2020

I början av 2021 ska Miljöpartiet utse en ersättare till avgående språkröret Isabella Lövin. Kandiderar gör Annika Hirvonen, uppväxt i Sundbyberg och bosatt i Ursvik.

– Jag är glad över att många uppmuntrat mig att kandidera. Jag vill vara en stark röst i partiet och i sakfrågor för de som tvingats lämna allt och fly från krig och fattigdom, säger hon.

Hon är gruppledare för riksdagsgruppen samt miljö- och skolpolitisk talesperson.

På hemmaplan var det stökigt i partiet under mitten av 2010-talet. Tillsammans med Emelie Tillegård skapade hon då ordning.

– Det fanns personer som betedde sig illa. Jag har uppfattningen att en rörelse kan växa när varje enskild person känner sig viktigt, så var det inte.

Hon tror att erfarenheten från den dåvarande situationen inom Sundbybergsgruppen kan hjälpa henne på rikspolitisk nivå.

– Vi är inget rikt parti och kan inte ösa pengar på valkampanjer. Vi behöver människor som sprider vårt budskap och jag tror att jag kan ena Miljöpartiet.

Tidigare ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Annika Hirvonen var ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Sundbyberg mellan 2014-2020.

Från den tiden är hon mest nöjd med sin kamp för Signalfabrikens bibliotek, Brotorpshallen och att förskolorna blev giftfria.

Förra veckan meddelade jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och riksdagsledamoten Rebecka Le Moine att de också kandiderar till posten.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15