UMAMI PARK. Etapp 1 av Umami Park riskerar "Kasper Kalkon-priset". Foto: Jonny Andersson

Sundbybergshuset kan bli årets fulaste nybygge

I slutet av november korades Sundbyberg till årets kulturkommun, men det finns en uppsjö priser, listor och nomineringar. Den grå skrapan på Östra Madenvägen/Gesällvägen kan utses till landets fulaste nybygge.

  • Publicerad 13:40, 6 feb 2020

I slutet av november korades Sundbyberg till årets kulturkommun, men det finns en uppsjö listor och nomineringar. Några inte så smickrande.

Föreningen Arkitektupproret har nominerat 30 kandidater till "Kasper Kalkon-priset" som 2019 års fulaste byggnad. Bygget som nominerats är Umami Park etapp 1. Om det 16 våningar höga huset, ett sprinterlopp från Sundbybergs stadshus, skriver juryn:

"Som vanligt vill man ge de boende i lägenheterna en vidsträckt utsikt (över E18 och ett tidigare miljonprogram) men struntar i allmänheten på gatan som under en lång framtid ska tvingas se denna högresta otäcking i dekonstruktivistisk brutalism med huller om buller-fönster. Tyvärr mer smaklöst än smakfullt."

Friendsskraporna konkurrent

41 000 följare av Föreningen Arkitektupproret har bidragit till nomineringarna. Den grå Umami Park-byggnaden konkurrerar bland annat med Arenastaden i Solna, Almarevägens förskola i Järfälla, Kronängsskolan i Vaxholm, ett äldreboende i Norrköping och en bostadsrättsförening i Jönköping.

10 mars presenteras resultatet av omröstningen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är polisens största bil – plats för sex hästar

Nyheter "Som en polisstation på hjul" Här är Stockholmspolisens nya radiobil som kan köra ut sex hästar och sju poliser samtidigt vid större uttryckningar eller i sökandet efter försvunna personer.tisdag 24/11 12:09

Nya större Örskolan ett steg närmare

Nyheter Byggplanerna har väckt stora protester Trots många synpunkter tar staden nu ett stort steg mot nya Örskolan som ska ta emot 630 elever. Men tidigast 2024 kan skolan öppna.måndag 23/11 14:10