UMAMI PARK. Etapp 1 av Umami Park riskerar "Kasper Kalkon-priset". Foto: Jonny Andersson

Sundbybergshuset kan bli årets fulaste nybygge

I slutet av november korades Sundbyberg till årets kulturkommun, men det finns en uppsjö priser, listor och nomineringar. Den grå skrapan på Östra Madenvägen/Gesällvägen kan utses till landets fulaste nybygge.

  • Publicerad 13:40, 6 feb 2020

I slutet av november korades Sundbyberg till årets kulturkommun, men det finns en uppsjö listor och nomineringar. Några inte så smickrande.

Föreningen Arkitektupproret har nominerat 30 kandidater till "Kasper Kalkon-priset" som 2019 års fulaste byggnad. Bygget som nominerats är Umami Park etapp 1. Om det 16 våningar höga huset, ett sprinterlopp från Sundbybergs stadshus, skriver juryn:

"Som vanligt vill man ge de boende i lägenheterna en vidsträckt utsikt (över E18 och ett tidigare miljonprogram) men struntar i allmänheten på gatan som under en lång framtid ska tvingas se denna högresta otäcking i dekonstruktivistisk brutalism med huller om buller-fönster. Tyvärr mer smaklöst än smakfullt."

Friendsskraporna konkurrent

41 000 följare av Föreningen Arkitektupproret har bidragit till nomineringarna. Den grå Umami Park-byggnaden konkurrerar bland annat med Arenastaden i Solna, Almarevägens förskola i Järfälla, Kronängsskolan i Vaxholm, ett äldreboende i Norrköping och en bostadsrättsförening i Jönköping.

10 mars presenteras resultatet av omröstningen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47