Enligt ett tidigare förslag från byggnads- och tillståndsnämnden skulle avgiften för uteserveringar i Sundbyberg halveras under 2021. Men den grönblå oppositionen föreslog att taxan helt skulle slopas under året vilket mittenstyret nu har gått med på.

– Jag är glad för att våra företag nu får en viss lättnad, men vi måste göra mer. Moderaterna kommer att bevaka frågan och lägga fler skarpa förslag, säger Axel Conradi, gruppledare för M i Sundbyberg i ett pressmeddelande.

Utöver att taxan slopas gick kommunstyrelsen också på oppositionens förslag om "att se generöst på tillstånd för uteserveringar året runt under 2021" samt "att se generöst på en utökad yta av markupplåtelser för uteserveringar."

I slutändan är det dock polisen som tar beslut om tillstånd till uteservering ska ges och hur stor den får vara.

Kan bli mer

Erik Gutiérrez-Aranda (S) ordförande i byggnads- och tillståndsnämnden, lämnar följande kommentar om beslutet.

– Vi tror att dessa åtgärder kan underlätta för det lokala näringslivet. Om de inte är tillräckliga är vi beredda att titta på fler åtgärder.

Vänsterpartiet ville inte att taxan skulle slopas helt. Partiet säger att de är för lättnader för krögarna, men tyckte en halvering av taxan hade räckt då intäktsfallet för staden blir stort.

"Vi ser positivt på fler lättnader för företag under pandemin, men då måste också kommunstyrelsen se till att det finns resurser för detta. I vår budget föreslog vi en mindre skattehöjning för att ha råd med många viktiga insatser under pandemin, inte minst för att stärka förskola och äldreomsorg"skriver Vänsterpartiets gruppledare Mosés Ubeira i en kommentar till Mitt i.

Halv miljon bort

500 kronor per kvadratmeter brukar taxan för uteserveringar ligga på för en krögare i Sundbyberg.

515 000 kronor väntas staden nu förlora i intäkter under 2021 i och med nolltaxan.