Tidigare i veckan anlände cirka 200 flyktingar till Stockholms stad från Afghanistan. Detta efter talibanernas intåg i Kabul och den ökade osäkerheten i landet, vilket bland annat ledde till att Sverige med flera länder stängde sina ambassader.

Sundbybergs stad har nu i sin tur tagit emot tolv flyktingar från Afghanistan, berättar Helene Bengtson, förvaltningschef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen.

– Vi fick en fråga om vilka möjligheter vi hade att ta emot. Och inom kommunens anvisningstal hade vi ett utrymme för tolv anvisade flyktingar innan vi skulle nå vårt kommuntal det här året, säger hon.

36 nyanlända under året

Sundbyberg fick i vintras i uppdrag att under 2021 ta emot och ordna boende åt 36 nyanlända efter ett beslut från länsstyrelsen om fördelningen mellan kommunerna. Och med dessa tolv flyktingar från Afghanistan är alltså det kommuntalet nu uppfyllt.

De tolv från Afghanistan är så kallade kvotflyktingar – alltså någon har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land.

Sundbybergs stad hanterar de tolv flyktingarna från Afghanistan på det sätt enligt bosättningslagen som kommunfullmäktige beslutat om – vilket betyder att kvotflyktingar anvisningsbostad av staden i max fyra år.

– Under den tiden får man stöd i form av råd, tips och hjälp med hur man kan söka en permanent bostad på den ordinarie bostadsmarknaden, säger Helene Bengtson.

Hjälper med skola

Etableringen står arbetsförmedlingen för, medan kommunen utöver bostaden också ansvarar för SFI. Om det är barn ska kommunen visa hur man söker skolplats, förskola, fritids eller annan kommunal service. Staden har ett mottagningscentrum som ger stöd för de som är nya i staden och frågorna rör då bland skola och förskola.

De flesta anvisade nyanlända i Sundbyberg hamnar i en bostad i Förvaltarens bestånd.

– Staden har också ett antal bostadsrätter. Men den stora samarbetspartnern i detta är Förvaltaren, säger Helene Bengtson.