LANDAT. Tolv flyktingar från Afghanistan har anvisats till Sundbyberg. Foto: Mostphotos

Sundbyberg tar emot flyktingar från Kabul

Sundbyberg tar emot tolv kvotflyktingar från Kabul i Afghanistan – därmed har kommunen tagit emot det antal anvisade nyanlända man ska under året.

  • Publicerad 10:32, 2 sep 2021

Tidigare i veckan anlände cirka 200 flyktingar till Stockholms stad från Afghanistan. Detta efter talibanernas intåg i Kabul och den ökade osäkerheten i landet, vilket bland annat ledde till att Sverige med flera länder stängde sina ambassader.

Sundbybergs stad har nu i sin tur tagit emot tolv flyktingar från Afghanistan, berättar Helene Bengtson, förvaltningschef på social- och arbetsmarknadsförvaltningen.

– Vi fick en fråga om vilka möjligheter vi hade att ta emot. Och inom kommunens anvisningstal hade vi ett utrymme för tolv anvisade flyktingar innan vi skulle nå vårt kommuntal det här året, säger hon.

36 nyanlända under året

Sundbyberg fick i vintras i uppdrag att under 2021 ta emot och ordna boende åt 36 nyanlända efter ett beslut från länsstyrelsen om fördelningen mellan kommunerna. Och med dessa tolv flyktingar från Afghanistan är alltså det kommuntalet nu uppfyllt.

De tolv från Afghanistan är så kallade kvotflyktingar – alltså någon har flytt från sitt land och som har blivit utvald av FN:s flyktingorgan UNHCR för att få flytta till ett annat land.

Sundbybergs stad hanterar de tolv flyktingarna från Afghanistan på det sätt enligt bosättningslagen som kommunfullmäktige beslutat om – vilket betyder att kvotflyktingar anvisningsbostad av staden i max fyra år.

– Under den tiden får man stöd i form av råd, tips och hjälp med hur man kan söka en permanent bostad på den ordinarie bostadsmarknaden, säger Helene Bengtson.

Hjälper med skola

Etableringen står arbetsförmedlingen för, medan kommunen utöver bostaden också ansvarar för SFI. Om det är barn ska kommunen visa hur man söker skolplats, förskola, fritids eller annan kommunal service. Staden har ett mottagningscentrum som ger stöd för de som är nya i staden och frågorna rör då bland skola och förskola.

De flesta anvisade nyanlända i Sundbyberg hamnar i en bostad i Förvaltarens bestånd.

– Staden har också ett antal bostadsrätter. Men den stora samarbetspartnern i detta är Förvaltaren, säger Helene Bengtson.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15

Nu stiger smittan igen

Nyheter Fler fall av covid-19 i Solna och Sundbyberg. Allt fler testar positivt för covid-19 i Solna och Sundbyberg. Det visar den senaste statistiken.lördag 18/9 10:15