Skälet till grannfejden är att Stockholms stad, som har den högsta skolpengen i länet, har slutat betala ut sin högre skolpeng när en elev från Stockholm går i en skola i Sundbyberg. I stället betalar staden sedan i höstas bara vad Sundbyberg själv har i skolpeng – en lägre summa.

Den kommande hösten ska grannkommunerna också börja betala vad en skolplats faktiskt kostar i Stockholm och inte som nu skicka över sin egen lägre skolpeng.

Missgynnat Stockholm

Enligt skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) är det dags att skrota den modell som i många år har missgynnat Stockholm ekonomiskt.

– Vi har tidigare alltid betalat ut mer till andra kommuner än vad vi har fått när vi har tagit emot deras elever i våra skolor. Det handlar om miljontals kronor. Som skolborgarråd och ansvarig för stockholmarnas skattepengar tycker jag att det är helt orimligt, säger hon.

"Kringgår lagen"

Beslutet har väckt stort missnöje i Sundbyberg och fem andra kommuner som tänker lämna in en stämningsansökan mot Stockholms stad i tingsrätten.

– Stockholm försöker kringgå lagen och skjuter kostnader över till oss, säger Peter Schilling (S) kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Enligt Sundbybergs stad kommer Stockholms beslut att innebära 2,5 miljoner kronor mindre i intäkter under 2021 och ökande kostnader framöver.

Sundbyberg hänvisar till skollagen och menar att ersättningen mellan kommunerna ska bestämmas med hänsyn till kommunens åtagande och elevens behov efter samma grunder som hemkommunen tillämpar vid fördelning av resurser till de egna grundskolorna.

"Ska inte bestämma vår skolpeng"

Peter Schilling är besviken att Stockholm lämnar denna överenskommelse.

– En överenskommelse bygger på att vi är flera som vill vara med och då kan inte Stockholm bestämma det här själva, säger han.

Han köper inte Isabel Smedberg-Palmqvists resonemang om att Stockholm missgynnats av den tidigare modellen och ska sluta betala mer än andra kommuner.

– Jag tycker inte Stockholm ska bestämma över vår skolpeng, det gör vi själva, säger han.

Ingen schism

Men skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist anser inte att finns någon konflikt mellan kommunerna.

– Jag välkomnar en prövning av det här för att få vägledning i hur vi ska arbeta framöver. Det är ingen schism utan det är ren och skär juridik. Vi behöver få veta hur vi ska agera. Jag känner tillit till att vi från Stockholms stad gör rätt, säger hon.

Enligt Sundbybergs kommun har Stockholms stad hotat med att inte ta emot elever från en kommun som vägrar betala den högre ersättningen som staden anser sig ha rätt till. Och Peter Schilling är rädd att valfriheten för elever i Stockholm ska begränsas.

Men enligt skolborgarrådet är inga sådana ultimatum aktuella.

– Nej, det finns inget sådana hot eller ultimatum. Jag utgår ifrån att vi hittar en lösning.