Sundbyberg rasar på rankningen. Foto: Mostphotos

Sundbyberg rasar på näringslivsrankningen

Sundbyberg tappar 53 placeringar på rankningen över landets bästa företagsklimat.

  • Publicerad 06:15, 11 okt 2021

Förra året klättrade Sundbyberg på Svenskt näringslivs rankning Företagsklimat. Men i år rasar staden kraftigt. Av landets 290 kommuner ligger Sundbyberg på 94 plats, 53 platser sämre än i fjol.

– Det finns flera områden som vi behöver utveckla och redan den kommande budgeten föreslår vi åtgärder för att förbättra några av frågorna, säger stadsmiljö- och exploateringskommunalråd Stefan Bergström (C).

Resultatet bygger till två tredjedelar på enkätsvar från lokala företagare och en tredjedel på statistik från Statistiska centralbyrån och affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Kommunen tappar på flera områden

Sundbyberg tappar placeringar i totalt 14 av 17 kategorier. Störst ras görs inom området upphandling, där kommunen tappat 163 placeringar och återfinns på plats 208.

Stefan Bergström (C) förstår inte hur Sundbyberg tappar inom området mobilnät och bredband. Foto: Stefan Källstigen

– Vi från politiken försöker jobba med att möjliggöra för mindre aktörer att vara med i upphandlingar. Vi har dessutom en starkare upphandlingsdel än förut. Det är svårt att säga varför vi tappar här, säger Stefan Bergström.

Ett oväntat ras

Något han reagerat starkt på är Sundbybergs tapp inom området "mobilnät och bredband". Staden har tappat från 6 till 19 plats.

– Det är väldigt konstigt. Vi är den kommun som har bäst bredbandstäckning i hela landet, det har flera undersökningar visat. Det enda rimliga är att vi ligger topp 3, så att vi ligger på 19 plats gör mig väldigt fundersam, säger Stefan Bergström.

Läget avgörande

I det område där Sundbyberg ligger högt finns tillgång till kompetens, det vill säga tillgången på medarbetare med relevant kompetens, vilket är avgörande för företagens möjlighet att växa. Där ligger kommunen på fjärdeplats, en plats sämre än i fjol.

– Vi har en jättefördel då vi får mycket gratis i form av läget. Sundbyberg har ett av de bästa geografiska lägen i landet, med kollektivtrafik, transporter, och nära till flygplatser, säger Stefan Bergström och fortsätter:

– Sundbyberg är en bra plats att driva företag ifrån. Vi har ett stort intresse att etablera sig här och självklart ska vi möta upp det med en servicevänlig attityd från både staden och politiken.

Så har kommunen rankats tidigare

2016: 22

2017: 58

2018: 11

2019: 57

2020: 41

2021: 94

Totalt svarade 131 företag på enkäten i Sundbyberg 2021

Källa: foretagsklimat.se

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29