Nöjd. Mikael Liljander, ordförande i K!SS, är nöjd att den vuxna kulturen också får utrymme och stöd i Sundbyberg. Foto: Stefan Källstigen

Sundbyberg inför ateljéstöd åt lokala konstnärer

Sundbybergs stad vill införa ett ateljéstöd åt lokala konstnärer. "En nödvändig kulturpolitisk investering", säger Johan Storåkers.

  • Publicerad 01:15, 14 dec 2021

För att ännu fler konstnärer ska kunna utföra sin konst har föreningen Konstnärer i Sundbybergs stad (K!SS) länge efterfrågat att staden ordnar ett lokalt ateljéstöd, alltså hjälp med hyran. Bland annat har föreningen skickat in ett medborgarförslag.

Och nu ser önskan faktiskt ut att falla in. För i december lär politikerna med största säkerhet ge bifall åt medborgarförslaget om ateljéstöd.

– Det ger möjligheter till fler konstupplevelser till medborgare, men även positiva värden av att lokala kulturutövare får bättre förutsättningar, säger Johan Storåkers (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Nu ska tjänstemännen utreda och analysera hur ett stöd ska utformas innan ett färdigt förslag sedan också måste klubbas av politikerna.

– Vi får återkomma med detaljer efter analysen, säger Johan Storåkers som säger att diskussionerna inom styret är positiva för att införa stödet.

Bra för vuxna kulturen

Mikael Liljander är ordförande i K!SS. Han är nöjd att den vuxna kulturen också får utrymme och stöd i Sundbyberg.

– Det är en startpunkt till en möjlighet att Sundbyberg kan bli det vi vill som är en kulturell punkt i stan. Och det kommer såklart ge tillbaka staden någonting också, säger han.

Vem eller vilka som får söka stödet är därmed inte klart, liksom frågan om hur mycket stödet ska ligga på i kronor och ören.

Tjänstemännen har dock redan nu tittat på hur stödet fungerar och nyttjas i Värmdö kommun och Stockholms stad. Med detta i åtanke skriver staden i sitt tjänsteutlåtande att 10 000 kronor per konstnär är en möjlig summa och att det skulle kunna handla om 15 konstnärer som får stödet varje år.

– Vi kommer utreda det relativt öppet, men de exempel som finns tittar vi ju lite extra på, säger Storåkers angående hur Värmdö och Stockholms stöd ser ut.

När tror och hoppas du att en konstnär i Sundbyberg kan ansöka om stödet?

– Jag vill inte uttala mig om en exakt tidplan, men jag hoppas inte det dröjer för länge, för det är en nödvändig kulturpolitisk investering.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27