Samarbetar. Sara Engvall tillsammans med "drömcoachen" Gunde Svan under ett träningspass i Mora. Foto: Alexandra Maritz

Sumpantjej coachas av Gunde Svan för vasan

Sara Engvall från Sundbyberg har legat i hårdträning inför Vasaloppet. I två intensiva dagar tränades hon och två andra deltagare av självaste Gunde Svan.

  • Publicerad 15:56, 21 jan 2022

När Mitt i ringer Sara Engvall är hon i Mora, där hon precis har betat av det första förmiddagspasset.

– Det var en sådan chockstart! Vi blev uppkörda i alpinbacken och skulle öva på att köra utför med längdskidorna, och på att bromsa och kasta oss. Sedan kom en "surprise" när Gunde åkte ut framför en och så fick man parera med hög fart. Det var läskigt, med många vurpor!

Varför gav du dig in i det här?

– Jag har åkt Tjejvasan flera gånger men tyckt att Vasaloppet är för långt. Nu är det 100-årsjubileum, så det är "now or never" och jag känner att jag behöver all hjälp jag kan få.

Ett annat mål med Saras deltagande i Gunde coachar är så klart förstapriset: att åka Vasaloppet tillsammans med skidlegenden.

– Det är lite det man drömmer om. Tänk att ha den coachen med sig i det första Vasaloppet!

Vad har Gunde haft att säga om dina färdigheter?

– Det jag har fått positiv feedback om är att jag har bra rytm och tajming.

– Men jag blir rädd när det blir nedför och spänner mig. Då hör man honom ropa: "ned på bena!"

Säger Sara Engvall innan det bär ut i träningsspåren igen. Huruvida det blir Sara eller någon av de andra två finalisterna som får sällskap av den fyrfaldige OS-mästaren den 6 mars offentliggörs i mitten av februari.

Sara Engvall

Ålder: 37

Bor: I centrala Sundbyberg

Familj: Pojkvän

Aktuell: Som en av tre sökande som av en jury valdes ut till att delta i "Gunde coachar". Tävlingen anordnas av Preem som är huvudsponsor av Vasaloppet, en sportig tradition som i år äger rum den 6 mars.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Så undviker du skilsmässan: "Viktigt att prata"

Nyheter Relationsexpert ger råd Risken för skilsmässa är som störst cirka fyra år in i äktenskapet. Genom att prata med varandra går det att förebygga krisen, enligt relationsexpertisen.tisdag 24/5 9:46

Laga cykeln och spela padel – nu öppnar Planen

Nyheter Ska skapa liv i kontorsområdet Mecka med hojen, spela padel och lär dig om återvinning. Nyöppnade aktivitetsparken Planen vill locka folk till Solna business park.tisdag 24/5 8:15

Här skiljer sig paren snabbast i länet

Nyheter Men Bertil och Cecilia går mot strömmen Snart är det pingst, då många passar på att svära inför prästen. Samtidigt är det långt ifrån alla gifta par som står ut tills döden skiljer dem åt – och i Sundbyberg går det särskilt fort för...måndag 23/5 13:39