Vi möter Anna Falk och dottern Tuva vid hemmet i Brotorp. Det är mest snömodd, regnvatten och is på gatorna när duon knäpper på sig hjälmarna.

– Det är inte alltid så glamoröst att vara vintercyklist. Men det är fortfarande ett väldigt bra sätt att ta sig dit man vill, säger Anna Falk.

Hon och Tuva är två av de 50 cyklister som deltar i Sundbybergs vintercykelkampanj.

En check

För tredje vintern i rad har sundbybergare kunnat vända sig till kommunen för att ansöka om att delta i kampanjen. De som har valts ut har fått en check för att skaffa reflexväst och dubbdäck till hojen.

I gengäld lovar cyklisterna att cykla minst tre kilometer, tre dagar i veckan mellan december och april.

– Jag går i gymnasiet och det är på distans nu, så det har inte blivit lika mycket cykling som jag hade hoppats på. Men jag har undvikit att åka kollektivt sedan i mars förra året, säger Tuva som cyklar till extrajobbet i Vasastan och andra aktiviteter.

Är det särskilt skönt att göra det här med tanke på corona?

– Absolut. Man slipper trängas på bussar, och att sitta i bil känns inte så kul miljömössigt, säger Anna.

Att cykla i vinterlag fungerar bra tycker båda, även om det kan vara lurigt med dubbarna på barmark. Och när det är moddigt hjälper inte dubbarna alls.

– I backarna går det inte att få något fäste då, säger Tuva.

Stadens vintercyklister är också tänkta att bli lite av ambassadörer. De 50 utvalda ­cyklisterna i Sundbyberg hade hittills cyklat 1 1336 mil tillsammans – vilket motsvarar hela vägen till Burma via bland annat Turkiet, Afghanistan och Indien.

Peppar

– Vi peppar genom att visa hur långt de kommer ut i världen, säger Jessica Elmgren, projektledare för hållbart resande i Sundbyberg.

Vintercyklandet har ökat de senaste åren enligt stadens mätningar. Vid Ursviksvägen hade till exempel antalet cykelpassager ökat med 57 procent förra vintern jämfört med vintern 2015/2016.

Anna Falk tror att om staden och hela regionen skulle satsa ännu mer på cykelbanor skulle det öppna för ännu mer cykling – även på vintern.

– Förhoppningsvis är det många som nu i pandemin har upptäckt att det går väldigt bra att cykla. Sedan kanske de inte cyklar på vintern än, men det kanske kan bli nästa steg.

Skulle ni rekommendera dem som ställer in hojen på hösten att börja vintercykla?

– Ja, verkligen. Särskilt när det är barmark som det ofta är i Stockholm, säger Tuva

Överlägset

Anna håller med.

– Särskilt nu under pandemin och av miljöskäl. Sedan gillar jag kontrollen man får över sin tid. Om det inte har kommit 20 centimeter snö, och det inte har hunnit plogas, så vet man på minuten när man kommer fram till jobbet. Det är överlägset tycker jag.