Dubbat. Mamma Anna och dottern Tuva Falk är några av stadens vinyercyklister som här hojar i Brotorp. Foto: Mikael Andersson

Sumpans vintercyklare har trampat till Burma

Att hoja även under den kalla årstiden blir allt hetare. Anna och Tuva Falk är två av kommunens 50 vintercyklister som tillsammans har trampat på hela vägen till Burma.

  • Publicerad 01:15, 12 feb 2021

Vi möter Anna Falk och dottern Tuva vid hemmet i Brotorp. Det är mest snömodd, regnvatten och is på gatorna när duon knäpper på sig hjälmarna.

– Det är inte alltid så glamoröst att vara vintercyklist. Men det är fortfarande ett väldigt bra sätt att ta sig dit man vill, säger Anna Falk.

Hon och Tuva är två av de 50 cyklister som deltar i Sundbybergs vintercykelkampanj.

En check

För tredje vintern i rad har sundbybergare kunnat vända sig till kommunen för att ansöka om att delta i kampanjen. De som har valts ut har fått en check för att skaffa reflexväst och dubbdäck till hojen.

I gengäld lovar cyklisterna att cykla minst tre kilometer, tre dagar i veckan mellan december och april.

– Jag går i gymnasiet och det är på distans nu, så det har inte blivit lika mycket cykling som jag hade hoppats på. Men jag har undvikit att åka kollektivt sedan i mars förra året, säger Tuva som cyklar till extrajobbet i Vasastan och andra aktiviteter.

Är det särskilt skönt att göra det här med tanke på corona?

– Absolut. Man slipper trängas på bussar, och att sitta i bil känns inte så kul miljömössigt, säger Anna.

Att cykla i vinterlag fungerar bra tycker båda, även om det kan vara lurigt med dubbarna på barmark. Och när det är moddigt hjälper inte dubbarna alls.

– I backarna går det inte att få något fäste då, säger Tuva.

Stadens vintercyklister är också tänkta att bli lite av ambassadörer. De 50 utvalda ­cyklisterna i Sundbyberg hade hittills cyklat 1 1336 mil tillsammans – vilket motsvarar hela vägen till Burma via bland annat Turkiet, Afghanistan och Indien.

Peppar

– Vi peppar genom att visa hur långt de kommer ut i världen, säger Jessica Elmgren, projektledare för hållbart resande i Sundbyberg.

Vintercyklandet har ökat de senaste åren enligt stadens mätningar. Vid Ursviksvägen hade till exempel antalet cykelpassager ökat med 57 procent förra vintern jämfört med vintern 2015/2016.

Anna Falk tror att om staden och hela regionen skulle satsa ännu mer på cykelbanor skulle det öppna för ännu mer cykling – även på vintern.

– Förhoppningsvis är det många som nu i pandemin har upptäckt att det går väldigt bra att cykla. Sedan kanske de inte cyklar på vintern än, men det kanske kan bli nästa steg.

Skulle ni rekommendera dem som ställer in hojen på hösten att börja vintercykla?

– Ja, verkligen. Särskilt när det är barmark som det ofta är i Stockholm, säger Tuva

Överlägset

Anna håller med.

– Särskilt nu under pandemin och av miljöskäl. Sedan gillar jag kontrollen man får över sin tid. Om det inte har kommit 20 centimeter snö, och det inte har hunnit plogas, så vet man på minuten när man kommer fram till jobbet. Det är överlägset tycker jag.

Vintercyklingens dag

12 februari är det vintercyklingens dag och det uppmärksammar staden genom att dela ut sadelskydd och cykellysen på Golfängarna nedanför Vackravägen

Mellan 07.15 och 08.30, eller så långt lagret räcker, är staden där.

Man kommer även dela ut lite information om cykling i Sundbyberg, cykelstatistik och kampanjer staden genomför.

Visa merVisa mindre

Hjul igen. Vintercyklisterna får dubbade däck i utbyte mot att cykla minst nio kilometer i veckan. Foto: Mikael Andersson

Så många fler vintercyklade i fjol

Staden mäter på vissa ställen hur många cyklar som passerar där mellan november och mars:

Ursviksvägen

2018/2019: 30 516

2019/2020: 43 599

Örsvängen

2018/2019: 33 532

2019/2020: 44 774

Rissne Ängar

2018/2019: 24 703

2019/2020: 29 266

Källa: Sundbybergs stad

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

”Det sa bara pang över en natt”

Nyheter Stjärnkocken kräver åtgärder Omsättningen för krögare i Stockholm har minskat med i snitt 60 procent under året som gått. Paul Taylor Lant­handel i Fabriksparken har klarat sig relativt väl – men delägaren och stjärnkocken Tareq...fredag 19/2 15:33

Färre inbrott i Sundbyberg under pandemin

Nyheter "Mer hemarbete kan vara en orsak" Bostadsinbrotten i länet har gått ner under pandemin. Den kommun där villainbrotten procentuellt sett minskat mest är Sundbyberg.fredag 19/2 14:26

Ny Progonos: Pendeltågsstrulet fortsätter ännu längre

Nyheter Omfattande skador Trafikverket har undersökt den förstörda rälsen vid Häggvik med ultraljud. Det visade sig att skadorna var värre än befarat.torsdag 18/2 20:09