Lågt. Sundbybergs rankning kunde ha varit bättre. Nu ska den också bli det, heter det. Foto: Claudio Britos

Sumpan sämst i länet på laddpunkter – så ska elbilisterna blidkas

Sundbyberg är den kommun i länet där det är svårast att ladda elbilen sett till antalet publika uttag. Nu lovas bättring.

  • Publicerad 15:36, 9 feb 2022

Att det råder brist på publika elbilsladdare i Sundbyberg har Mitt i tidigare skrivit om. Nyligen bekräftades bilden av Dagens nyheter, som hänvisade till statistik från organisationen Powercircle.

DN:s artikel visar att Sundbyberg har minst antal laddpunkter i förhållande till antalet elbilar. Här ska vart och ett av stadens nio uttag räcka till 328 laddningsbara fordon.

– Inget vi är nöjda med, säger Sundbybergs stads trafikchef Michael Stjärnekull.

0,1-mål

Ett par orsaker, spekulerar han, kan vara att kommuner med färre fordon per laddpunkt också har färre elbilar per kommuninvånare, och att sundbybergare med elbil har egna laddare hemma.

– Men det man säkert kan säga är att vi ligger väldigt långt ner och jobbar på att höja siffran.

Stadens målsättning är att det på allmän platsmark ska finnas minst 0,1 laddpunkter per laddningsbart fordon som är registrerat här.

Michael Stjärnekull intygar att detta kan gå att uppnå i år. Ansvaret för godkännande av nya laddpunkter har flyttats från kommunfullmäktige till stadsmiljö- och tekniska nämnden, vilket han menar kommer att skynda på införandet av nya laddstolpar.

I förra veckan godkände politikerna i nämnden installation av åtta nya uttag på Fredsgatan 22, och enligt trafikchefen är söktrycket för att etablera nya laddplatser gott.

Men mer måste göras, tycker oppositionsrådet Martin Solberg (MP). Beslutet om Fredsgatan tog enligt honom på tok för lång tid.

– Har vi aktörer som vill etablera samhällsnytta för kommunen och det tar nästan ett år är något fel.

I februari lägger MP fram elva förslag på hur Sundbyberg kan bli attraktivare för elbilister. Bland annat föreslås mer resurser till stadsmiljö- och tekniska nämnden.

Bjuder in branschen

För närvarande ser Solberg det som osannolikt att nå 0,1-målet i år, trots att fler beslut om laddare är på gång.

– Det kan säkert bli en ketchupeffekt, men de laddpunkterna skulle egentligen ha kommit för flera år sedan. Kanske minskar de frustrationen något bland bilister, men det är inte tillräckligt.

Inte nöjd. Martin Solberg (MP), oppositionsråd. Foto: Philip Barnard

Ordförande. Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och tekniska nämnden. Foto: Anders Ekström

Stadsmiljö- och tekniska nämndens ordförande Stefan Bergström (C) säger att han uppskattar MP:s engagemang, och att styret i flera år har haft som mål att utveckla laddinfrastrukturen.

– Nu är vi på rull och ska se till att vi får avtalen på plats för att attrahera nya aktörer att etablera sig.

Samtidigt, menar Bergström, finns särskilda utmaningar i form av de stora byggprojekten i Sundbyberg. Eftersom antalet elbilar inte är statiskt är det också svårt att veta när 0,1-målet kan vara i hamn, säger han.

– Når vi upp till det en vecka kanske vi inte gör det nästa. Jag tror att vi hela tiden måste jobba väldigt aktivt. Något jag kommer att ta initiativ till är att bjuda in branschen för att berätta om hur det går till i Sundbyberg om de vill etablera sig.

Fakta: Så mycket ladd kan bli av

I dagsläget finns ansökningar om att etablera totalt 291 laddpunkter i Sundbyberg.

Om samtliga av dessa läggs till de befintliga resulterar det i strax under tio elbilar per laddpunkt, enligt Michael Stjärnekulls beräkningar.

Då skulle Sundbyberg i sin tur klättra till andra plats i rankningen, förutsatt att siffrorna i övriga kommuner förblir desamma.

Etta i dag är Sigtuna där blott tre fordon slåss om samma uttag.

Källor: Sundbybergs stad, Powercircle

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sverige mot Brasilien på Friends blev rekordmatch

Nyheter Över 35 000 sålda biljetter - så många kom till läktarna Under tisdagskvällen EM- genrepade det svenska damlandslaget mot Brasilien på Friends Arena. Mängder av biljetter hade sålts och matchen blev också historisk med ett nytt publikrekord.tisdag 28/6 11:59

Marabouparken klassat som byggnadsminne

Nyheter Beslut. Grattis Marabouparken – nu ett byggnadsminne. Parken beskrivs av länsstyrelsen som en av landets främsta i sitt slag.tisdag 28/6 10:12

Örbor kritiska mot byggplaner

Nyheter Kräver svar från politikerna Stadens exploateringsplaner skakar om Ör. "Fruktansvärt", säger Per Janse från Nätverket Ör om att bygga hundratals nya bostäder i stadsdelen. Man måste se helheten, svarar Johan Storåkers (L).fredag 24/6 8:15