Att det råder brist på publika elbilsladdare i Sundbyberg har Mitt i tidigare skrivit om. Nyligen bekräftades bilden av Dagens nyheter, som hänvisade till statistik från organisationen Powercircle.

DN:s artikel visar att Sundbyberg har minst antal laddpunkter i förhållande till antalet elbilar. Här ska vart och ett av stadens nio uttag räcka till 328 laddningsbara fordon.

– Inget vi är nöjda med, säger Sundbybergs stads trafikchef Michael Stjärnekull.

0,1-mål

Ett par orsaker, spekulerar han, kan vara att kommuner med färre fordon per laddpunkt också har färre elbilar per kommuninvånare, och att sundbybergare med elbil har egna laddare hemma.

– Men det man säkert kan säga är att vi ligger väldigt långt ner och jobbar på att höja siffran.

Stadens målsättning är att det på allmän platsmark ska finnas minst 0,1 laddpunkter per laddningsbart fordon som är registrerat här.

Michael Stjärnekull intygar att detta kan gå att uppnå i år. Ansvaret för godkännande av nya laddpunkter har flyttats från kommunfullmäktige till stadsmiljö- och tekniska nämnden, vilket han menar kommer att skynda på införandet av nya laddstolpar.

I förra veckan godkände politikerna i nämnden installation av åtta nya uttag på Fredsgatan 22, och enligt trafikchefen är söktrycket för att etablera nya laddplatser gott.

Men mer måste göras, tycker oppositionsrådet Martin Solberg (MP). Beslutet om Fredsgatan tog enligt honom på tok för lång tid.

– Har vi aktörer som vill etablera samhällsnytta för kommunen och det tar nästan ett år är något fel.

I februari lägger MP fram elva förslag på hur Sundbyberg kan bli attraktivare för elbilister. Bland annat föreslås mer resurser till stadsmiljö- och tekniska nämnden.

Bjuder in branschen

För närvarande ser Solberg det som osannolikt att nå 0,1-målet i år, trots att fler beslut om laddare är på gång.

– Det kan säkert bli en ketchupeffekt, men de laddpunkterna skulle egentligen ha kommit för flera år sedan. Kanske minskar de frustrationen något bland bilister, men det är inte tillräckligt.

Stadsmiljö- och tekniska nämndens ordförande Stefan Bergström (C) säger att han uppskattar MP:s engagemang, och att styret i flera år har haft som mål att utveckla laddinfrastrukturen.

– Nu är vi på rull och ska se till att vi får avtalen på plats för att attrahera nya aktörer att etablera sig.

Samtidigt, menar Bergström, finns särskilda utmaningar i form av de stora byggprojekten i Sundbyberg. Eftersom antalet elbilar inte är statiskt är det också svårt att veta när 0,1-målet kan vara i hamn, säger han.

– Når vi upp till det en vecka kanske vi inte gör det nästa. Jag tror att vi hela tiden måste jobba väldigt aktivt. Något jag kommer att ta initiativ till är att bjuda in branschen för att berätta om hur det går till i Sundbyberg om de vill etablera sig.