Sundbyberg är den kommun som klättrat mest i rankingen av lokala företagsklimat i år. Foto: Maria Lilja

Sumpan klättrar mest i årets företagarranking

Kommunen hoppar upp från plats 58 till plats 11 i årets ranking av företagsklimatet från Svenskt Näringsliv. Därmed har man brutit de senaste fem årens nedåtgående trend. – Vi rättade till de felaktigheter som fanns och det blir vi nu belönade för, säger Peter Schilling (S).

  • Publicerad 11:11, 2 okt 2018

I fjol rasade Sundbyberg från plats 22 till plats 58 i rankingen över Sveriges kommuners företagsklimat.

Den nedåtgående trenden har pågått i fem år, men i dag kom nya, glädjande, siffror. Företagarna har nu skickat upp Sumpan tillplats 11.

Därmed är Sundbyberg den kommun som klättrat mest i rankingen av det lokala företagsklimatet 2018.

Det är även nära kommunens toppnotering – en 10:e plats – vilken man uppnådde senast 2013.

– Vi hoppas att de insatser som vi vidtagit innebär att vi brutit trenden och att vi nu kan fortsätta uppåt, säger Mikael T Eriksson, kommunstyrelsens ordförande.

Solna ligger för 11:e året i rad i topp över den komun där företagarna trivs som bäst.

Bättre service

Tidigare har företagarna bland annat slagit ner på servicen gällande bygglov och tillstånd. I år stiger man dock från plats 89 till plats 26 i kategorin ”tillämpning av lagar och regler”. Företagarna tycker också att servicen blivit bättre, och flyttar upp Sumpan från plats 202 till plats 111 i år.

När företagarna fick ge ett sammanfattat omdöme om kommunen så hamnar Sundbyberg i år på plats 86 jämfört med plats 132 i fjol.

Vi rättade till de felaktigheter som fanns och det blir vi nu belönade för

Peter Schilling (S)

– Man har behövt jobba med servicen och tillämpning av lagar och regler, men även hur kommunens tjänstemän bemöter företagen. Det har också varit ett otroligt tryck på bygglovsenheten de senaste 6-7 åren, en del av förklaringen kan vara att tempot där lugnat sig lite, säger Mikael T Eriksson.

Förra året lade man ner näringslivskommittén som jobbade med frågorna, ändå stiger man i rankingen nu, vad säger det?

– Det har inte med varandra att göra. Och det kanske är ett argument till att vi lade ner den, vi såg att den inte hade någon effekt, säger Mikael T Eriksson.

Att näringslivskommitén inte var effektiv håller Peter Schilling (S), med om.

– Nästan alla partier var överens om att lägga ner den och låta kommunstyrelsen ta över den rollen. Vi rättade till de felaktigheter som fanns och det blir vi nu belönade för, säger han.

”En konkurrensfördel”

Peter Schilling menar samarbetet över partigränserna inom kommunstyrelsen varit en av framgångarna till årets hopp uppåt i listan. Och poängterar att man nu behöver jobba på att locka till sig fler företagare men även vårda dem vi redan har i kommunen.

konkurrensfördel att ha ett gott företagarklimat

Mikael T Eriksson

– Till exempel behöver vi se till att de inte blir lidande när vi gräver ner järnvägen, men där tycker jag att vi har en fin dialog med stadskärneföreningen i dag, säger han.

Inför den stundande lågkonjuktur som Mikael T Eriksson menar kommer så är det också viktigt att värna företagarna på pekar han.

– Då är det en konkurrensfördel att ha ett gott företagarklimat.

Fakta

Så gjordes undersökningen

Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner, för att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag.

Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt.

Årets ranking baseras till två tredjedelar på enkätsvar från 30 733 företagare runt om i Sveriges kommuner. Den sista tredjedelen består av statistik från SCB och UC vad gäller strukturella förutsättningar för företagande.

 Mer om rankingen går att läsa på www.foretagsklimat.se

Källa: Svenskt näringsliv
Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56