NOMINERAS. Sundbyberg kan bli Årets superkommun i år igen. Foto: Mostphotos

Sumpan kan vinna pris – igen

Sundbybergs stad är återigen nominerad till Årets superkommun. I kategorin "storstad" tävlar kommunen mot Solna och Lund. – Jag tror att Sundbyberg har en god chans att vinna, säger Jonas Nygren (S).

  • Publicerad 15:20, 2 maj 2016

Ännu ett bevis för att vi har gjort mycket bra i kommunen.

Tävlingen anordnas av Dagens Samhälle sedan i fjol och går ut på att identifiera vilka kommuner som står särskilt starka inför framtiden.

För variablerna flyttnetto, skola, kommunal ekonomi och näringsliv har Dagens Samhälle tittat på genomsnittet över fem eller sex år. För de andra fyra har man valt att titta på en ögonblicksbild; för utbildning är den senaste statistiken från 2014, för förbindelser, företagsamhet och demografi är uppgifterna från 2015.

Sundbyberg har nominerats tillsammans med Solna och Lund i den nya kategorin "storstad".

– Det är ju jätteroligt. Ganska talande för att Sundbyberg håller ställningarna. Det är ännu ett bevis för att vi har gjort mycket bra i kommunen, säger Jonas Nygren (S), som var kommunstyrelsens ordförande fram till slutet av 2015.

Arbetet som lett fram till det resultatet har enligt honom pågått i många år. I tävlingen tar Dagens Samhälle också hänsyn till utvecklingen över tid, så att inte något enskilt år ska få för stort genomslag.

Nu leds kommunstyrelsen av Mikael T. Eriksson (M).

– Han har suttit så kort period, så hans bidrag är nog marginellt. Däremot är det många andra som kan ta åt sig äran, inte minst alla tjänstemän som skapar förutsättningar, säger Jonas Nygren, som i dagarna lämnar över oppositionsrådsposten till Peter Schilling.

– Det känns som att jag slutar på topp.

Mikael T Eriksson (M) är ny ordförande i kommunstyrelsen.

– Det här är en hedrande utmärkelse och ett kvitto på det framgångsrika lagarbetet i Sundbybergs stad. Det vore förmätet om en enskild person försökte ta åt sig äran för detta – Sundbyberg är ingen enpartistat. Särskilt ska stadens alla anställda sträcka på sig. Men jag vill också passa på att tacka alla stadens politiska partier, som i god konstruktiv anda jobbar över blockgränserna för att utveckla Sundbyberg, är hans kommentar till nomineringen.

I fjol blev Sundbyberg Årets superkommun i hela landet. Då var deltävlingarna uppdelade över geografiska områden.

Vinnaren för 2016 presenteras på en gala den 25 maj.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Tvärbanans Kistagren nära en miljard dyrare än beräknat

Nyheter Dessutom är projektet nästan två år försenat Tvärbanans cirka åtta kilometer långa utbyggnad mellan Norra Ulvsunda och Helenelund spräcker budgeten med 969 miljoner kronor.fredag 15/10 14:08

Coronarapport: 61 nya fall i Solna och Sundbyberg

Nyheter Antalet smittade på en fortsatt låg nivå Under vecka 40 konstaterades 39 respektive 22 nya fall av coronafall i Solna och Sundbyberg. Det visar de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten.torsdag 14/10 16:09

Man gick till attack mot människor och butik i Rissne

Nyheter Söktes med helikopter – hittades inte En man gick till attack mot människor och en butik i Rissne på onsdagseftermiddagen. Den misstänkte söktes med helikopter, men hade inte gripits på torsdagsmorgonen.torsdag 14/10 8:29