I mönstret längs kanterna syns en siluett av Sundbyberg. Foto: Maria Lilja

Sumpan hoppas vinna pris med ljusduschen

I höstas installerades ljusduschen upp på Sundbyberg torg för att mörkertrötta Sundbybergsbor skulle få en lättare vinter. Nu hoppas kommunen vinna pris med konstverket.

  • Publicerad 08:33, 19 jan 2018

Ljusduschen är nu anmäld till tävlingen Svenska Ljuspriset, med motiveringen att installationen är ett innovativt projekt som vill lyfta fram hur viktigt ljus är för människan, framför allt dagsljus.

– Ljusduschen är ett exempel på unik ljuskonst som också bidrar till människors välbefinnande, speciellt den här vintern som varit extra mörk, säger Stefan Bergström (C), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Det var Stefan Bergström som tog initiativet till ljusduschen för att mörkertrötta Sundbybergsbor skulle kunna få sig en gnutta dagsljus innan eller efter jobbet och skolan.

Arkitekten Helena Eriksson och ljusdesignerna Tommy Govén, till lika ljusforskare vid Lunds universitet, kopplades till projektet hösten 2016. Helena Eriksson ritade sedan det färdiga förslaget och Tommy Govén tog fram armaturer som kunde ge ljuset i ljusduschen effekten av ljusterapi-ljus.

– Nu fortsätter vi att se över vilka andra belysningsåtgärder som kan göra Sundbyberg ännu bättre, säger Stefan Bergström.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56

Laddar för nya fester – technoklubb i klassiska lokaler

Nyheter Variation. Planerar även evenemang för en lite äldre målgrupp Det är åter festdags på gamla Lorry. Lagom till löning blir det technoklubb på dagen – dessutom bjuds det på häng för en äldre målgrupp.tisdag 13/10 16:47