Sump-Hugo har gått ur tiden – blev 86 år

Han avgjorde slutstriden i Allsvenskan 1964 och kammade därmed hem guldet åt Djurgården. Sundbybergsprofilen Bernt ”Sump-Hugo” Andersson har gått ur tiden, 86 år gammal.

  • Publicerad 14:22, 9 jan 2020

Alla fotbollsspelare sumpar målchanser – men det var inte därför han fick smeknamnet Sump-Hugo. Bernt Andersson föddes 1933 och som 19-åring inledde han sin fotbollskarriär i hemmaklubben Sundbybergs IK, därav namnet.

Gjorde det omöjliga

Samtidigt som Bernt arbetade som slöjdlärare blev han 1955 svensk mästare som högerytter. Under sin karriär spelade han totalt 91 allsvenska matcher, där han gjorde 19 mål.

Han blev mest känd för när han 1964 avgjorde striden om guldet med ett straffmål mot IFK Göteborg på Råsunda. Straffen kom i den 91:a minuten, alltså på övertid, som betydde 4–1 till Djurgården. Därmed vann laget allsvenskan på 31 poäng – samma som Malmö FF – men med ett måls bättre målskillnad. Därefter gavs Bernt Andersson det nya smeknamnet ”Guld-Hugo”.

Pelle Kotschack, hedersledamot i Djurgården Fotboll, var själv på Råsunda 1964.

– Det är ett av mina största minnen. Jag var tio år gammal och alla var jättenervösa. Jag, och ganska många med mig, stormade planen, säger Pelle Kotschack till Mitt i.

”Hade glimten i ögat”

En annan som minns Sump-Hugo är den nära vännen och förre lagkamraten John ”Jompa” Eriksson. Han beskriver honom som en trevlig, fin grabb med ”glimten i ögat”.

– Under en match mot AIK på Råsunda slog han in den perfekta bollen på mig och jag nickade. Men det gjorde jävligt ont ibland att ta emot bollarna.

Bernt Andersson dog 6 januari.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Simhall och bibliotek öppna trots nya råden

Nyheter Trots nya strängare corona-råd i Stockholm kommer inte Sundbybergs stad stänga simhallen eller biblioteken. Men blir kommer för många besökare kan maxtak införas.fredag 30/10 14:35

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56