Nu är det bråda tider för krogar som serverar julbord. Foto: Mostphotos

Sugen på julmat? Här är åtta bra tips i söderort

Skinka, sill och julkorv – men också många gröna rätter. Nu laddar krögarna inför julborden. Mitt i tipsar om bra ställen runt om i söderort – för tjocka och tunna plånböcker.

  • Publicerad 11:00, 8 nov 2018

Långbro värdshus

Här börjar man planera julbordet redan i januari, med att leta nya charkleverantörer runtom i Sverige. Under sensommaren lägger man in grönsaker och kokar sylt.

På julbordet står traditionella julbordsrätter, grönsaksrätter – och årets sill.

Var: Långbro värdshus, Stor Mans väg 4 i Älvsjö.
När: 22 nov–22 dec.
Pris: 550 kr–825 kr, beroende på dag och sittningstid. Lägre priser för barn.

Herrängens gård

Klassiskt julbord med kalla och varma rätter, i herrgårdsmiljö nära Långsjön. Man frestar också med ett särskilt dessertrum.

Var: Herrängens gård, Segeltorpsvägen 49–51 i Älvsjö.

När: 30 nov–16 dec (för allmänheten fre, lör och sön).

Pris: 575 kr (lunchtid), 675 kr (middagstid). Lägre priser för barn.

Skärholmens gård

Julbord i 1700-talsmiljö med utsikt över Mälaren. Glögg serveras vid ankomsten. Sedan blir det hemlagad, traditionell mat – kallskuret, sill och varma klassiker. Ett maffigt julgodisbord finns också.

Dessutom blir det musikunderhållning. Den 8 december spelar Patrik Gustavsson (Amusica). Den 16 december spelar en jazztrio, genom Skärholmens musikklubb.

Var: Skärholmens gård, Skärholmens gårdsväg 1.

När: Den 8 och 16 dec.

Pris: 550 kr.

Winterviken

Markus Aujalay och Erika Michael satsar på en julmiddag med tre rätter i Alfred Nobels gamla dynamitkfabrik i Vinterviken. Det blir tartar av kryddpeppargravad lax med hovmöstarsås mm, fänkålsstekt rygg av gårdsgris med vintergrönt, tryffelkräm mm samt en chokladdessert med citrus och ingefärskaka till efterrätt.

Var: Winterviken,Vinterviksvägen 60 i Gröndal.

När: 23 nov–21 dec.

Pris: 611 kr.

Enskede värdshus

Här startar man med en glögg i trädgården, med levande eld och julmusik, om vädret tillåter. Julbordet äter gästerna i gustavianska matsalen, blomsterverandan och glashuset. Fisk och skaldjur, kallskuret småvarmt, gröna rätter, ostbuffé och en rad efterrätter serveras.

Var: Enskede värdshus, Bägersta Byväg 1/Sockenvägen.

När: 22 nov–22 dec.

Pris: 395 kr–695 kr beroende på dag och sittningstid.

Gamla Enskede matbod

Klassiskt julbord med varma och kalla rätter, i kvarterskrog bland villorna i Gamla Enskede. Lutfisk går att ordna, men behöver förbeställas! Dessertbord med såväl klassiker som Ris à la Malta och cheesecakemouuse med pepparkaka.

Var: Gamla Enskede matbod, Stockholmsvägen 17.

När: 28 nov–20 dec.

Pris: 595 kr.

Matborgen

Traditionellt och rikligt julbord, toppat med vegetariska alternativ. Finska kålrotslådor görs i mängder och struvor och klenäter friteras!

Var: Matborgen, Sandsborgsvägen 52 i Enskede.

När: 29 nov–22 dec.

Mindre sällskap är välkomna tors–lörd. Annars främst större sällskap, som skolor, företag och föreningar – men man kan kolla om det finns plats.

Pris: 395 kronor. Lägre priser för barn.

Ikea

Vill du spara in på slantarna men ändå maxa julstämningen? Ikea i Kungens kurva serverar sitt klassiska julbord varje dag från och med den 15 november. All fisk är MSC/ASC-märkt, och allt kött är svenskt.
Var: Ikea i Kungens kurva.
När: 15 nov–23 dec.
Pris: 149 kronor för familymedlemmar, 249 kronor för icke medlemmar.  39 kronor för alla barn upp till 13 år.

Knasiga julbord i stan

Vill du slopa det klassiska svenska julbordet och satsa på en matupplevelse med mexikansk, japansk eller italiensk twist? Här hittar du sju annorlunda julbord i stan:

Sju schyssta julbord med något för alla