Foto: Mostphotos

Sug efter att spela fotboll – antalet lag ökar

Pandemin ser ut att ha byggt upp en längtan efter att komma ut och spela fotboll igen – fler lag än tidigare är anmälda till seriespelet i Stockholm. Men mycket är ännu oklart inför kommande säsong.

  • Publicerad 17:00, 12 jan 2021

Med tre månader kvar till fotbollssäsongen har vinterkylan tagit greppet om Stockholm, och samtidigt gör pandemin att det inte kommer att bli någon normal försäsong för fotbollslagen inför seriespelet.

Just nu håller Stockholms Fotbollförbunds tävlingsavdelning på att göra klart seriesammansättningar och spelprogram, och förbundet kan konstatera en ökning på 7 procent när det gäller totalt antal anmälda lag till förbundets olika serier. Den största ökningen står reservlag dam för, det vill säga den nya Stockholmsserien, som har 29 fler anmälda lag jämfört med i fjol.

"Sugna att spela igen"

På herrsidan är 25 fler reservlag anmälda. Det är andra säsongen Stockholmsserien för herrar arrangeras och totalt 101 lag är anmälda, vilket är en ökning med 32 procent. Dessutom tillkommer herrarnas veteranserie med 45 lag, vilket är en ökning med 11 procent.

– Från en del håll har man sagt att många spelare väljer att sluta under pandemin när det inte går att spela matcher och träna, men det kan också vara så att många har blivit sugna på att spela igen, säger förbundets tävlingschef Björn Eriksson.

Totalt 97 damlag är anmälda till division 3-5 och 361 herrlag till division 4-7. Serieindelningen väntas bli klar i mitten av februari och spelprogrammet i andra halvan av mars.

Går inte att träna

Men mycket är ännu oklart kring hur seriespelet kommer att läggas upp. Förbundet hoppas i nuläget på sedvanlig säsongsstart runt den 10 april. Smittskydd Stockholm har uppmanat kommunerna i regionen att stänga ner all organiserad träning till den 24 januari, vilket är det som gäller för fotbollen i distriktet och innebär att lagen måste vänta med att samla sina spelare. Dessutom sätter Folkhälsomyndighetens allmänna råd stopp för matcher ända fram till juni, men det är råd som kan uppdateras och ändras med kort varsel.

– Om vaccineringen går som planerat framöver hoppas vi på att det ska gå att spela matcher innan dess, och förhoppningsvis att lagen ska kunna träna som vanligt från februari, säger Björn Eriksson.