Sverigedemokraternas gruppledare Samuel Stephan. Foto: Läsarbild Åsa Sommarström/Sverigedemokraterna Upplands Väsby

Succéval – men SD kan bli utan inflytande

Sverigedemokraterna fördubblar sitt stöd och blir tredje största parti i kommunvalet. Trots det riskerar partiet att bli utan inflytande – både Alliansen och de rödgröna har stängt dörren för samarbete. – Det är ansvarslöst, säger partiets gruppledare Samuel Stephan.

  • Publicerad 09:12, 12 sep 2018

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest i kommunvalet, från 6,3 procent 2014 till preliminära 12,9 procent 2018. Enligt partiets gruppledare Samuel Stephan var uppgången väntad. Han menar att Väsby de senaste åren förändrats till det sämre och att väljarna därför sökt sig till SD.

– Det har varit mycket gänguppgörelser, våldtäkter och bilbränder. Det tror jag bidrar till varför folk röstar på oss, säger han och fortsätter:

– Egentligen är det ganska enkelt. Vi ser problemen, vi har en bra problembeskrivning och en strategi för att lösa det.

Kritisk till de andra partierna

Men trots framgången ser partiet ut att få svårt att förvalta väljarnas förtroende kommande mandatperiod. Både Alliansen och de rödgröna har varit tydliga med att de inte tänker samarbeta med SD.

– Jag tycker att det är ansvarslöst. Det är sandlådenivå om man väljer att bortse från 12,9 procent av väljarna. Vi har alltid sagt att vi är villiga att samarbeta med alla partier, i utbyte mot att vi får något tillbaka i proportion till vårt väljarstöd, säger Samuel Stephan.

Samarbete över blocken stänger ute SD

Hur Väsby kommer att styras de kommande fyra åren är fortfarande höljt i dunkel. Står sig det preliminära valresultat samlar varken Alliansen eller de rödgröna majoritet i kommunfullmäktige. I sådana fall krävs en blocköverskridande överenskommelse för att SD ska mista sin nyvunna vågmästarroll.

– Jag tror att en sådan kommer straffa partierna i längden. Hoppar man över till andra blocket så sviker man sina väljare och mister sitt förtroende, säger Samuel Stephan.