Succérektorn lyfte eleverna – skrev bok

Hon var rektorn som blev känd för att lyfta skolor i Tensta. Nu har hon gått i pension, sadlat om och skrivit en bok om sina erfarenheter som skolledare. – Kan man vända en skola så kan man vända alla, säger Malla Taipale.

  • Publicerad 14:28, 9 aug 2018

Under de 20 år Malla Taipale arbetade som rektor jobbade hon bland annat på skolor i Upplands Väsby, Turebergsskolan, nuvarande Sofielundskolan, i Sollentuna, Hjulstaskolan i Hjulsta och Enbacksskolan i Tensta innan hon bestämde sig för att byta bana.

– Jag gick i pension tidigare för att jag ville skriva en bok om rektorsjobbet och jobba som konsult för andra rektorer, säger hon.

Fler elever fick gymnasiebehörighet

Som rektor gjorde hon sig känd för att lyfta elevernas resultat på de skolor hon arbetade. Många av dem ansågs vara ”problemskolor” med dåliga skolresultat och stökig miljö.

Det behövs bara mod, kunskap, tydligt ledarskap och kärlek.

Malla Taipale

Under de år hon var rektor på Enbacksskolan och Hjulstaskolan ökade antalet elever som klarade kunskapskraven och gick ut med gymnasiebehörighet markant.

– På Enbacksskolan låg det runt 50 procent när jag började, men jag hade bestämt mig för att resultaten skulle upp till minst 80 på tre år – och det gick, säger Malla Taipale.

Även på Hjulstaskolan ökade andelen elever som gick ut grundskolan med gymnasiebehörighet ordentligt under Malla Taipales år där.

– Där visste jag att det skulle ta fyra år, och det gick inte upp till 80 procent men jag fick upp det mycket.

På Hjulstaskolan, som då var känd som en stökig skola, lyckades hon dessutom förbättra arbetsmiljön för både elever och lärare.

– Det blev hur lugnt som helst. Både elever och personal måste ju få arbetsro, säger hon.

Släpper bok om sina erfarenheter

Nu delar hon med sig av sin kunskap och sina erfarenheter som skolledare i en bok, ”Rektor, Sveriges viktigaste chef”, som släpps den 14 augusti.

– Kan man vända en eller flera skolor så kan man vända alla. Det behövs bara mod, kunskap, tydligt ledarskap och kärlek, säger Taipale.

Mellan föreläsningar och konsultuppdrag skriver hon på bok nummer två.

– Den ska heta ”Föräldrar, Sveriges viktigaste supportrar”. och den boken behövs verkligen. Den handlar om hur man som förälder kan supporta sina barn.

Fakta

Malla Taipale

Namn: Malla Taipale
Ålder: 65
Bor: I Ekebo, Upplands Väsby och i Dalarna.
Familj: Man, tre barn, två bonusbarn, barnbarn, hund.
Gör: Egentligen pensionär, men har inte tid med det.
Färdigställer bok och  föreläser om skolvärlden och handleder skolledningar.

Källa: Boosta förlag