Jenny Krigsman hade en vision: ett separatistiskt thaiboxningsgym med helhetsperspektiv. Nu, tre år senare, expanderar hon efter succén. Foto: Sacharias Källdén

Succégym i Bagis expanderar – i Kärrtorp

På två år har Alpha Training Center i Bagarmossen lockat mängder av tjejer till att börja thaiboxas. Nu är det dags för nästa rond, och den här gången får även killarna vara med.

  • Publicerad 17:00, 4 dec 2019

Det är dock inte thaiboxning vi möts av när vi kliver in i gymmet.

– Okej, nästa! Set static beast, return to loaded beast!

Som utomstående kan det vara lite svårt att hänga med när Jenny Krigsman instruerar deltagarna i olika kroppspositioner, men det är inget att skämmas för. Trots allt behövs det särskild certifiering för att lära ut konceptet "animal flow", ett slags dynamisk rörelseträning.

I början på året åkte Jenny och en kollega till London och kirrade den certifieringen, och enligt henne är träningsformen nästa stora grej. Lite som yoga, fast mer dynamiskt.

– Ofta när man tränar fokuserar man bara på ett moment. Boxning till exempel är väldigt ensidigt, här får man i stället vara rörlig i hela kroppen, säger Jenny.

Separatistiskt rum

I bakgrunden lufsar två kvinnor och en man runt på huk med händerna i golvet. "Travelling ape" heter den positionen.

Till passet med animal flow är alla välkomna, oavsett kön, men efteråt förvandlas lokalen till ett separatistiskt rum med tjejer i fokus. Då börjar thaiboxningen, som tillsammans med fysträning funnits på schemat sedan Alpha Training Center öppnade i Bagarmossen för två år sedan.

Den dynamiska rörelseträningen "animal flow" skapar ett helhetsperspektiv som är unikt i Sverige. Foto: Sacharias Källdén

I lokalen i Bagarmossen ryms både thaiboxning, fys och dynamisk rörelseträning. Foto: Sacharias Källdén

På ett år lockade det tjejorienterade gymmet till sig 100 medlemmar, och i dag är antalet uppe i 140. "Ett jävla flyt", enligt Jenny.

– Det var jättemycket tajmning när vi startade, med Metoo och så vidare. Men grejen är att det här har varit min dröm, att ha ett gym för bara tjejer. Om man gör som man vill kommer folk att attraheras av det och jag har alltid brunnit för tjejerna.

Viktigt var det också att hålla till i ytterstaden. Jenny bor själv i Bagis och känner till det magra utbudet i området, vilket spelat in även när det nu är dags för expansion. Den 13 januari öppnar nämligen Jenny en andra anläggning – på Lågskärsvägen i Kärrtorp.

– Jag hade slängt ut att vi letade lokal, och då dök den mest perfekta upp, säger hon.

Vill få ner alla på golvet

Tanken med Alpha United, som anläggning nummer två ska heta, är att få ytterligare ett klientel att börja träna. Till skillnad från anläggningen i Bagarmossen kan även killar delta i samtliga aktiviteter, där särskilt fokus är på ungdomar och seniorer.

Aktivitetsutbudet kommer att påminna om det som redan försiggår i lokalen på Rusthållarvägen: thaiboxning, fys och dynamisk rörelseträning. Målet är att alla ska ha möjlighet att hitta sin träningsform, och kanske är det extra viktigt nu för tiden med tanke på all tid vi människor lägger på att sitta på en stol.

– Målet är att få ner dem på golvet. Det är det vi ska kunna göra, men vissa nuförtiden kan inte ens sitta i en squat, säger Jenny.