Succé – som pensionärer

Du kanske har sett dem susa förbi på stan? Pensionärsligan som chockar på sin trimmade permobil gör succé på Youtube. Bakom filmerna står barndomskompisarna Stavve och Hugo från Järfälla.

  • Publicerad 18:27, 11 okt 2015

Masken som föreställer en äldre man har killarna specialbeställt från Hollywood.

– Det var väldigt dyr. Men det var det värt. Jag vet inte hur vi kom på idén med pensionärs­ligan egentligen, vi är väl lite galna, ­säger Stavve.

Egentligen är det själva byggandet av fordonen som de tycker är allra roligast. Permobilen som är med i de flesta av filmerna köpte de för ett par år sedan, och den har fått sig en rejäl renovering i garaget hemma hos Stavves föräldrar i Järfälla.

– Vi har monterat en gokart-motor i den, så den kan gå i upp till 140 kilometer i timmen. Den har ganska hög tyngdpunkt, så när det går riktigt fort är det lite ostabilt. Det gäller att våga köra på, säger Stavve.

Än så länge har killarna inte fått några böter, och upplever att polisen har haft lite överseende med deras galna påhitt.

Första filmen som de spelade in var egentligen inte planerad alls från början. De testkörde den nybyggda permobilen vid slottet i Stockholm, och plötsligt blev det både polispådrag och reaktioner från både turister och stockholmare.

– Det var ganska galet faktiskt. Men roligt. Vi har nästan bara fått positiva reaktioner. Det är svårt att bli sur på en gammal person som gör något galet, det blir bara väldigt roligt, säger Hugo.

Sedan de började med pensionärsligan för två år sedan har det hunnit spela in en hel del filmer. De har bland annat kört permobilen i Kista galleria, på Östermalm, Södermalm och utklädd till jultomte.

– Men det är svårt att hinna med. Vi har ju båda ett heltidsjobb också. Drömmen är väl att kunna syssla med det här på heltid, men vi får se i framtiden, säger Stavve.

Förutom sina egna filmer på Youtube-kanalen Pensionärsligan, har de bland annat medverkat i Aviciis musikvideo ”Waiting for love”, Ison och Filles musikvideo ”Langa fram” och i tv-programmet Talang.

– Det har blivit ganska mycket. I Aviciis musikvideo är jag stuntman åt Sten Elfström och kör permobilen i en hel del av scenerna. Jag tror klippet har omkring 84 miljoner visningar nu, säger ­Stavve.

För framtiden har de båda 25-åringarna stora planer. De hoppas kunna utveckla sitt koncept ännu mer, lägga ner mer tid och förhoppningsvis ha sitt eget tv-program.

– Det är många som håller på med Youtube, så ska man bli stor måste man verkligen lägga ner mycket tid. Men vi har planer på att utveckla vårt koncept ännu mer och satsa mer på bättre pranks och driva lite med folk. Ingen kan ju bli arg på en pensionär, skrattar de.

Att nämna hela sina namn eller visa sina ansikten bakom pensionärsmaskerna är killarna restriktiva med. De vill helst vara så anonyma så möjligt.

– Det är mest bara för att det är lite kul att inte så många vet vilka vi är egentligen. Det har blivit vår grej, säger Stavve.

tel 550 550 00vwvv